Banca Mondiala cere guvernului de la Beijing sa aiba vointa de schimbare si reformeze structura economiei, a doua ca marime din lume dupa Statele Unite, pentru a continua cresterea veniturilor si a productivitatii in anii urmatori, scrie Reuters.

Fara noi politici de atenuare a inegalitatilor intre venituri si de promovare a unui consum intern sustenabil, China s-ar putea confrunta cu tensiuni sociale interne, in timp ce dependenta de exporturi poate crea tensiuni de necontrolat pe piata externa.

"Asa cum stiu liderii chinezi, actualul model de crestere este nesustenabil", a declarat luni, la Beijing, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, la lansarea "China 2030 Report".

Raportul contine sase recomandari principale pentru Beijing, respectiv consolidarea economiei bazata pe legile de piata, promovarea inovatiei, ecologizarea economiei, securitate sociala pentru toti, imbunatatirea sistemului fiscal si promovarea unor relatii reciproc-avantajoase cu restul lumii.

Economia chineza a avansat cu un ritm mediu anual de 10% in ultimii 30 de ani si peste 500 de milioane de oameni au iesi din saracie, dar BM avertizeaza ca cresterea ar putea incetini la numai 5% pe an pana in 2026-2030, de la un ritm estimat la 8,5% in 2011-2015.

"Chiar daca rata de crestere va incetini conform estimarilor, China va deveni cea mai mare economie a lumii, devansand SUA, pana in 2030", potrivit raportului.

Intre alte recomandari, BM cere autoritatilor de la Beijing sa permita formarea bancilor comerciale, stabilirea dobanzilor pe piata financiara, dezvoltarea sectorului privat, precum si sa protejeze drepturile fermierilor si sa reduca dependenta autoritatilor locale de veniturile agricole.

Citeste si:

Au continuat sa-si retraga banii din bancile elene. Depozitele din Grecia se afla la cel mai redus nivel din ultimii 6 ani