"Provocarea Romaniei este acum ca trebuie sa asigure sustenabilitatea fiscala, fara a altera cresterea economica. Este pregatita Romania sa faca fata acestei provocari? Eu cred ca este echipata bine. Riscurile pe termen scurt sunt in majoritate bine stapanite, pentru ca avem o relatie cu FMI si cu UE si acest lucru este asigurator pe termen scurt si de asemenea avem o datorie publica de 36% din PIB, ceea ce este din nou reasigurator. Aceste doua lucruri insa ar putea sa fie bune pe termen scurt, pentru ca pe termen mediu exista riscuri substantiale. Doua dintre ele sunt de natura pur economica si unul de natura politica", a spus Croitoru, citat de Mediafax.

In opinia sa, exista riscul ca Romania sa derapeze fiscal in urmatoarea perioada pentru ca are doua mari probleme, una fiind legata de ajutoarele sociale, mari in raport cu posibilitatile economiei.

"Acesta este un risc semnificativ pentru Romania, sa nu poata ramana stabila fiscal si de aceasta stabilitate depinde cresterea economica. Al doilea element economic este acela ca in sectorul public ocuparea este destul de mare, chiar daca sunt unele locuri unde este deficienta de personal, per ansamblu sistemul ramane supraocupat. Chiar daca astazi rezolvam problema salariilor din sectorul public, peste ceva timp ea va reaparea daca nu ai rezolvat problema de supraocupare", a adaugat Croitoru.

Riscul cel mare este insa, potrivit lui Croitoru, cel politic.

"Pentru Romania 2011 este un an-cheie. Romania trebuie sa duca la capat reformele pentru a dovedi investitorilor ca este piata pe care ei o cauta, cu randamente relativ inalte si cu stabilitate macroeconomica. Si pentru asta este important sa incheiem un nou acord cu FMI pentru a capata aceasta incredere. Dar anii 2012-2013-2014 vor fi ani electorali, toate acestea slabesc disciplina fiscala", a explicat Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca sunt semne pozitive care ar indica o revenire a economiei, industria prelucratoare avand o crestere in ultimele 12 luni. Oficialul BNR a aratat, insa, ca depinde foarte mult de ce se va intampla cu ajustarea in domeniul fiscal si de aceea trebuie evitate greselelile.

Autoritatile romane, FMI si CE estimeaza ca, pe ansamblul anului in curs, PIB se va reduce cu circa 2%, iar anul viitor va creste cu 1,5%.