"Este probabil sa intram intr-o noua perioada in care in Romania vor intra masiv capitaluri, cu suisuri si coborasuri. Accentuarea situatiei dificile din Grecia ar putea sa tempereze ce spun acum. Cred, insa, ca ciclul pe termen mediu este inevitabil o perioada in care vom avea intrari mai mari de capital. Vom incerca binenteles sa atenuam volatilitatea cursului de schimb, dar acesta nu este un «must»", a spus Isarescu la un seminar pe teme economice, potrivit Mediafax.

Isarescu a aratat ca nu trebuie date mesaje gresite despre ceea ce banca centrala poate face pentru a influenta evolutia cursului.

"Vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema a cursului, prin alte masuri neortodoxe, dar in acelasi timp spunem ca este foarte important sa fie asigurata competitivitatea produselor romanesti nu numai prin pret, ci si prin productivitate, costuri scazute de productie, promovare corespunzatoare, deschiderea spre noi piete de export. Reformele structurale sunt esentiale in acest sens", a spus guvernatorul BNR.

Aprecierea excesiva a monedei nationale ajuta deflatia pe termen scurt

Mugur Isarescu aspunea, in urma cu doua saptamani, ca o apreciere excesiva a leului ajuta deflatia pe termen scurt, dar aceasta ar putea aduce dezavantaje pe termen mediu si lung. De aceea, banca centrala este interesata ca rata de schimb sa ramana intr-o zona de echilibru.

El a spus ca nu a mai vazut de multi ani un aflux de rapoarte pozitive la adresa Romaniei, lucru care pune presiune pe cursul de schimb, atragand fonduri volatile.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, afirma recent ca intensificarea fluxurilor de capital strain va face ca dobanda sa redevina principalul instrument de politica monetara, iar bancile centrale vor oscila intre obiectivul inflatie si cel al competitivitatii.

"In 2005 - 2008 cand au fost intrari mari de capital nu ne-am comportat cum ar fi trebuit. Se poate face foarte putin pentru a proteja competitivitatea prin pret. Cresterea competitivitatii non-pret inseamna ca toate reformele trebuie indreptate catre intarirea competitiei si a concurentei pe piata. Pana acum s-au facut prea putine, daca ma intrebati sa dau un exemplu as spune doar noul Cod al Muncii", a spus Croitoru.

In opinia acestuia, Guvernul trebuie se ocupe mai mult de sectorul privat, mai ales ca in perioade de crestere economica, deficitele mici nu inseamna neaparat cheltuieli publice mai mici.

Citeste si:

Schimbarea tintei de aderare la euro ar fi dus amanarea reformelor

Majorarea pretului la alimente tine de influenta externa

Isarescu sustine o noua intelegere cu FMI, pe doi ani, pentru a depasi anul electoral 2012