Alte obiective mentionate de premier, la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, au fost continuarea reformei fiscale, a procesului de restructurare a companiilor de stat si a sistemului de sanatate, aplicarea Legii educatiei, a Codului Muncii si a Legii dialogului social, precum si combaterea evaziunii fiscale in special in domeniul accizelor.

"Vreau ca ANAF si Ministerul Finantelor sa stie ca vom fi cu ochii pe tot ce inseamna evaziune fiscala", a spus Boc.

La cea mai recenta evaluare a acordului cu FMI, autoritatile romane si institutiile financiare internationale au mentinut prognoza de crestere economica de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.
Pentru anul trecut, tinta de deficit bugetar a fost stabilita la maximum 4,4% din PIB.

La finele lunii noiembrie, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 16,3 miliarde lei, reprezentand 2,98% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decat in octombrie.

In conditiile in care tinta de deficit bugetar pentru anul trecut de 4,4% din PIB in baza cash, acest lucru presupune ca statul a avut in ultima luna din acest an un spatiu de cheltuieli excedentare comparativ cu veniturile incasate de 1,4% din PIB, adica echivalentul a peste 7,7 miliarde lei.

Surse oficiale au declarat, la sfarsitul anului trecut ca autoritatile publice locale, in special primarii PDL, au primit informatii ca deficitul bugetar se situeaza la sfarsitul lunii noiembrie la aproape 3% din PIB si au exercitat presiuni asupra Ministerului Finantelor pentru a primi mai multi bani pe final de an.

Andreea Paul-Vass, consilier economic al premierului, declara in acea perioada ca datele estimative indica pentru 2011 o rata de crestere economica de 1,7% si un deficit bugetar de 4,1% din PIB.

Citeste si:

Sistem de tarifcare unic pentru RATB, Metrorex, CFR Calatori regional si operatorii privati din Bucuresti, de la 1 iunie