"Romania trebuie sa continue sa fie prudenta, am restabilit niste echilibre macroeconomice, dar, in contextul international, trebuie sa fim responsabili si prudenti", a declarat Basescu.

Referitor la cei care anuntau mariri de pensii si salarii, presedintele spune ca astfel de declaratii, mai ales venind din partea unor oficiali si arcului guvernamental, produc neincredere si neliniste.

"Solutia corecta pentru Romania este continuarea programelor de restructurare fiscala asupra carora am convenit si cu FMI", mai spune el. Astfel, prioritare trebuie sa fie reducerea cheltuielilor de functionare a statului, optimizarea cheltuielilor sociale si echilibrarea resurselor fondului de pensii pe termen mediu. Fondul de somaj are un deficit de doua miliarde de lei, iar cel de pensii de 14 miliarde de lei.

Din punctul de vedere al utilizatorii fondurilor europene, Basescu considera ca "lucrurile arata mai bine ca anul trecut".

Presedintele spune ca s-a discutat oportunitatea acordului de precautie pe care Romania il are cu institutiile externe si s-a ajuns la concluzia ca a fost o idee buna, desi intens criticata. "Ramanem cu doua obiective majore anul acesta: continuarea consolidarii fiscale si stimularea cresterii economice, prin investitii, si nu transferarea banilor in consum. Anul acesta, Romania are cea mai mare parte a banilor din buget alocata investitiilor", adauga el.

El spune ca sistemul bancar romanec este bine capitalizat. "Nu trebuie sa cream panica, singurele probleme sunt dobanzile la care se vor face imprumuturile viitoare pentru a acoperi deficitele fondurilor de pensii si somaj". 

Presedintele a declarat ca nu ar trebui folosit cuvantul "criza" in actualul context, ci despre o reactie a pietelor la unele decizii neconvingatoare luate atat in SUA cat si in Europa, aniticipand ca in zilele urmatoare bursele isi vor reveni.

Replici dure cu bancherii

La intalnirea presedintelui Basescu cu premierul Emil Boc si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, au mai participat Gheorghe Gherghina si Bogdan Dragoi, secretari de stat in Ministerul Finantelor si Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Dupa ce s-au asezat la masa de discutii, reprezentantii Bancii Nationale Romane au observat pixurile de protocol, care aratau foarte bine si unul dintre bancheri l-a intrebat retoric pe un coleg: "E de marca buna, nu?"

Replica presedintelui Traian Basescu nu s-a lasat asteptata. "Bancherii ce spun?! «Aveti bani si nu aveti ce face cu ei». Cand dadeati credite cu buletinul...", a spus, razand, sefului statului.

"Erau alte vremuri", a raspuns Lucian Croitoru.

Bursa de Valori Bucuresti, o evolutie oscilanta

Actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti si-au accelerat astazi scaderea, intr-o piata cu lichiditate crescuta si dominata de panica, astfel ca la ora 12:00 indicele general, BET-C, era cu 11,02% sub inchiderea de luni, iar indicele SIF-urilor si al actiunilor Fondului Proprietatea era in cadere cu 13%.

Ulterior BVB a recuperat o parte din declinul sever.

Tot astazi, francul elvetian a atins marti un nou prag istoric la cursul BNR. Problemele din SUA si incertitudinea burselor internationale au facut ca acesta sa ajunga la 4,0221 lei.