"Saptamana viitoare voi realiza carta alba a absortiei fondurilor comunitare. Asta inseamna ca o data pe luna ministrii vor da raport public, in prezenta mass-media, privind modul in care au reusit sa atraga banii europeni, de la proiecte depuse, la cele aprobate, la lucrari in derulare si la bani adusi de la UE si cheltuiti in Romania. Aceasta analiza se va face lunar, incepand de saptamana viitoare, si vom putea masura performanta fiecarui minister, a fiecarei unitati de implementare a proiectelor cu privire la modul in care sunt cheltuiti banii europeni si mai ales cu privire la capacitatea de a aduce bani europeni in Romania", a declarat premierul Boc, duminica, la Tulcea.

Premierul i-a cerut prefectului de Tulcea sa faca o "carta alba a absortiei fondurilor comunitare", din care sa reiasa modul in care "se misca" autoritatile statului.

"Fara mama, fara tata, spus verde in fata exact cum este situatia. Asta inseamna ca trebuie sa faceti inventarul proiectelor care sunt in derulare si evaluati-le de la o luna la alta, cum se aduc bani si cum se cheltuiesc, unde sunt proiecte care pot fi depuse si nu se depun, si unde sunt contracte semnate si nu se organizeaza licitatiile in vederea derularii lor, pentru ca o prioritate mai mare, acum, dupa ce scapam de inundatii, nu este decat aceea de a asigura relansarea economica a tarii. Ori, fondurile europene si investitiile sunt cheile mari prin care putem asigura relansarea economica a Romaniei", a precizat Boc.

Premierul a mai spus ca va cere prefectilor un raport de analiza privind modul in care evolueaza lucrarile, de la luna la luna, astfel incat sa se stie unde sunt "progrese sau regrese".

"Unde nu avem progrese, schimbam, si trecem la oameni noi care sa poata face fata la provocari. Unde este performanta, mergem mai departe, dar nu mai putem sta in acelasi ritm si sa nu ne batem pentru fiecare leu pe care il putem obtine de la UE", a afirmat premierul.

Emi Boc a mai spus ca intr-un asemenea mod va fi monitorizata si evolutia investitiilor publice.

"Tot de la nivel guvernamental, de saptamina viitoare, vom prezenta si o carta alba a investitiilor publice in Romania, cu obiective care se termina in 2010 si cu obiective care au continuitate in 2011 si 2011. Fiecare minister trebuie sa spuna foarte clar ce obiective are in 2010, care sunt banii alocati si ce progrese se fac de la o luna la alta", a afirmat primul ministru.

Boc a subliniat ca cei care nu deruleaza contractele intr-un timp optim vor fi demisi.

"Daca mai sunt etape de 14 luni de la semnarea unui contract pana la semnarea proiectului, inseamna ca cineva acolo are o problema si trebuie sa plece acasa", a adaugat premierul.