Boc “ameninta” cu un alt program anticriza si cu un comandament infiintat la nivel guvernamental care se va lupta cu criza anul acesta, dupa ce anul trecut doar cateva dintre masurile anticriza au fost aplicate si doar cateva au avut efectele asteptate.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax, unele dintre masurile discutate de ministri vor fi introduse in primavara acestui an, prin modificarea Codului de procedura fiscala. Printre propunerile guvernamentale se numara posibilitatea infiintarii de firme cu capital social de 10 lei, cu restrangerea domeniilor de activitate la maximum cinci sau scutiri de la plata impozitelor pe profit si pe salarii pentru tinerii carte debuteaza in afaceri. Ideea firmelor cu capital de 10 lei au fost promovata, intr-un proiect de lege, de fostul ministru al IMM-urilor, social-democratul Constantin Nita.

Totodata, Guvernul intentioneaza sa acorde credite cu perioada de gratie si garantii in proportie de 90% din valoarea creditului de catre un fond de investitii. Patronii care fac angajari din randul somerilor vor beneficia de facilitati, iar competentele profesionale vor fi recunoscute si certificate, ca masura de stimulare a ocuparii.

Potrivit acelorasi surse, Executivul intentioneaza sa revizuiasca sistemul de percepere a creantelor fiscale, prin inlocuirea sistemului majorarilor cu altul mai flexibil si posibilitatea rezolvarii unor neconcordante pe cale amiabila, si nu in instanta, ca in prezent. Abuzul de controale din partea diferitelor autoritati va fi sanctionat cu amenzi de pana la 2.000 de lei. Guvernul va majora cu cate 500 lei limitele minime ÅŸi maxime ale amenzilor percepute pentru neachizitionarea registrului unic de control.

Patronii sustin ca orice masura care sa ajute micii intreprinzatori in aceasta perioada este bine venita, o parte dintre propunerile guvernamentale fiind discutate cu partenerii sociali.

“Multe dintre masurile propuse sunt cele discutate anul trecut cu noi, dar care nu au fost aplicate niciodata. Este bine daca acestea vor fi puse in aplicare chiar si acum, in ceasul al doisprezecelea, pentru ca firmele din Romania sunt in cadere libera in aceasta perioada, iar iarna este un prag greu de trecut pentru unele industrii din cauza lipsei de comenzi”, a spus presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci.

El a precizat ca masurile care vizeaza relaxarea conditiilor in cazul angajarii de someri si a crearii de noi locuri de munca sunt binevenite pentru scaderea somajului. Coraci a mai cerut Guvernului sa anunte proiectele de investitii publice, pentru ca firmele sa stie la care dintre ele pot participa.

Presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS), Maria Grapini, a explicat, totodata, ca principala masura pe care Guvernul ar trebui sa o adopte ar trebui sa fie scaderea fiscalitatii pe forta de munca, prin reducerea contributiilor sociale. Grapini a mai propus Guvernului sa elimine nedeductibilitatile pentru combustibilul folosit pentru masinile de firma si neimpozitarea profitului reinvestit, masura care, desi a fost luata anul trecut, nu functioneaza.