"Bugetul pentru 2012 se va intinde atat cat ne va permite plapuma. Romania nu isi poate permite derapaje populiste si nu are voie sa riste nimic, pentru a nu ajunge in situatia Greciei. Trebuie pornit de la politici extrem de echilibrate si ratonale", a spus Boc, citat de Mediafax.

Intrebat daca in aceste conditii pot exista asteptari pentru reducerea contributiilor sociale anul viitor, seful Guvernului a aratat ca, la acest moment, sansele ca o astfel de masura sa fie luata in calcul in constructia bugetara sunt foarte putine. El a aratat de asemenea ca o majorare a salariilor in sectorul bugetar va depinde de nivelul cresterii economice.

Premierul a declarat anterior, referindu-se la prognozele privind cresterile economice, ca "renii lui Mos Craciun nu aduc in sanie vesti bune pentru Europa", astfel ca Romania trebuie sa se imprumute cat mai putin si sa investeasca banii in locuri de munca.

Boc a spus ca Romania va trebui sa ramana in 2012 extrem de prudenta, sa isi faca un buget echilibrat si sa se imprumute cat mai putin, in conditiile in care toate prognozele de crestere economica la nivelul UE au fost revizuite in scadere pentru anul viitor.

Potrivit acestuia, initial, in primavara, Guvernul agrease cu CE o prognoza de crestere economica 3,5-4% pentru 2012, in baza careia a si fost conceput proiectul legii bugetului de stat, dar acum va trebui sa aiba loc discutii "la un alt nivel, dupa aceasta revizuire a prognozei de crestere economica pentru intreaga UE".

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat.