Remus Borza, prezent astazi la inaugurarea ecluzei de la Portile de Fier I, a acuzat politica guvernarilor din ultimii ani care au contribuit la "capusarea" Hidroelectrica, informeaza Mediafax.

"Hidrelectrica este a intregii Romanii si ea trebuie sustinuta in primul rand de catre stat. O sa fac o observatie ceva mai malitioasa vis-à-vis de statul roman. Ca tot este la moda acea sintagma cu sens peiorativ: «Baietii destepti». S-ar putea ca cel mai destept baiat dintre baietii destepti sa fi fost chiar statul roman", a spus reprezentantul Euro Insol.

Argumentele lui Borza pentru care statul este unul dintre "baietii destepti" sunt legate de faptul ca ministri de resort din ultimii ani au negociat contracte de livrarea a unei cantitati de energie mai mare decat putea produce Hidroelectrica, iar ulterior, compania a fost nevoita sa cumpere energie la preturi foarte mari.

"Pe semnatura mai multor ministri, Hidroelectrica a fost constransa sa achizitioneze energie electrica la pretul de 234, 250 de lei (pe MWh - n.r), pentru ca ulterior sa o vanda baietilor destepti la 130 de lei sau in piata reglementata la 189 de lei. Ne mai miram cum a ajuns Hidroelectrica in insolventa, sa inregistreze la 20 iunie 2012 datorii de peste 1 milliard de euro, pierderi la 31 decembrie 2011 de 124 milioane de lei, pierderi la 20 iunie 2012 de 202 milioane lei? Este o consecinta a acestei politici nesabuite de a trage din toate partile in Hidroelectrica", a mai spus el.

Potrivit reprezentantului administratorului judiciar, la nivelul Hidroelectrica s-a inceput o evaluare a tuturor sucursalelor din tara, iar la sfarsitul lunii octombrie se vor emite noile organigrame. Vizat de restructurari este sectorul TESA, care este supradimensionat.

Lucrarile de retehnologizare a ecluzei de la Portile de Fier I au avut loc in perioada iunie 2011 - august 2012, valoarea investitiei fiind de 63 de milioane de euro.

Ecluza asigura circulatia navelor prin aceasta sectiune a fluviului, fiind prevazuta cu instalatii de umplere si golire a sasurilor, porti si turn de comanda pentru dirijarea ecluzarii si reglementarea navigatiei prin ecluza.