"Va multumesc, dar nu este echitabila. Nu este echitabila, pt ca vedeti ca guvernul nostru face mari eforturi: un deficit bugetar de 3%, stringe cureaua si in acelasi timp ne comparati cu Grecia sau cu Romania", a raspuns Boyko Borisov, cand Merkel a precizat ca executivul german va da o sansa echitabila Bulgariei la accederea in zona euro.  

Merkel i-a dat dreptate premierului bulgar si a spus ca subiectul va fi evaluat de Comisia Europeana si de Banca Centrala Europeana, si nu de state comunitare. Oficialul a mai adaugat ca Bulgaria va primi o evaluare corecta, pe baza realizarilor individuale, in ceea ce priveste dorinta de a adera la spatiul Schengen. Nu ar fi corect ca un grup de state sa fie considerat ca un intreg, a spus Angela Merkel.

In ultima vreme, au existat controverse in jurul Greciei, din cauza deficitului semnificativ mai mare fata de cel din zona euro. Angela Merkel l-a asigurat pe premierul bulgar ca Germania va continua sa sustina Bulgaria in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Borissov a declarat, la randul sau, ca munca depusa de Guvern va justifica sustinerea acordata de catre Germania.

Cu toate acestea, cancelarul german a precizat ca pentru o mai buna cooperare economica intre cele doua state este nevoie de incredere in ceea ce priveste procedurile de acordare a licentelor in domeniul energetic si in sistemul judiciar.