Guvernul roman spera ca economia sa creasca cu 1,3% in 2010. Dupa doar doua luni ministrii si-au dat seama ca estimarile lor au fost mult prea optimisite.

“Economia nu creste asa cum ne-am dorit , desi exista semne . Exporturile cres,productia industria a crescut, dar in ansamblu economia nu creste asa cum ne-am dorit”, spune Sebastian Vladescu, ministrul finantelor.

Mediul de afaceri, care a dus greul crizei, stia de mult ca 2010 nu va fi un an usor.

“In industria noastra ( mobila -n.red) n-am plecat niciodata de la premiza ca 2010 va fi un an bun “ spune, Dan Sucu, presedinte Mobexpert.

Cele mai importante 100 de companii din Romania, care reprezinta cam o cincime din toata economia, au pierdut din cauza recesiunii aproximativ 5 miliarde de euro. In mod normal statul ar fi trebuit sa taie din cheltuielile cu pensiile si salariile ca sa aiba bani pentru proiectele de investitii. In alte cuvinte sa dea de lucru mediului privat. Acest lucru nu s-a intamplat.

In timp ce la noi lucrurile  se misca foarte greu, in Bulgaria, Guvernul de la Sofia a anuntat un plan prin care va accelera vanzarile de permise pentru emisii de dioxid de carbon si va scoate la vanzare participatiile minoritare detinute la mai multe companii energetice. In plus, bulgarii vor privatiza alte 2 mari companii si vor vinde 13.000 de hectare de teren.

Deasemenea vor majora impozitele pentru companiile de asigurari si jocuri de noroc si vor aplica o taxa pe imobilele si masinile de lux. In plus guvernul a promis ca isi va plati in 2 saptamani  datoriile de 280 de milioane de euro catre mediul privat.

In 2009, economia noastra a scazut cu 6,9 %. A bulgarilor cu 6,2%.