Victor Ponta a precizat ca este “un Guvern special in conditii speciale”, dar intentia este ca in cele sase luni ramase pana la alegerile parlamentare sa performeze cat mai mult, astfel incat guvernarea USL sa continue si dupa vot.

Acest Guvern are cateva sarcini foarte clare si precise: in primul rand o schimbare radicala a modului de guvernare. Prioritatea zero a Guvernului pe care il voi propunrce este respectarea legii, fara exceptii, fara derogari si fara scuze. imi propun sa asigur o guvernare transparenta si eficienta. Guvernul pe care il voi propune va fi condus doar de la Palatul Victoria, nu de la Cotroceni, nu de la sediul din Kiseleff 10, nu de la sediul din Aviatorilor, nu din alta parte”, a spus Ponta.

Potrivit premierului desemnat, Guvernul isi propune o functionare depolitizata a administratiei publice, toleranta zero fata de acte de coruptie si continuarea reformelor pentru a face o justitie mai eficienta.

Ponta a mai spus ca la alegerea ministrilor a tinut cont, in primul rand, de experienta profesionala.

Principalele asteptari din partea noului Executiv condus de Victor Ponta sunt reintregirea salariilor bugetarilor si inapoierea sumelor retinute la bugetul de sanatate din pensiile mai mici de 740 de lei.

Alte promisiuni ale USL-ului din perioda in care era in opozitie, pentru momentul in care urma sa preia puterea, sunt reducerea contributiilor sociale, majorarea salariului minim la 800-850 de lei, reducerea TVA pentru produsele de baza, precum si cote de impozitare diferentiate in functie de valoarea veniturilor.

Iata mai jos lista ministrilor propusi de Victor Ponta:

Ministrul Finantelor si vicepremier - Florin Georgescu

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a mai ocupat acest post in perioada 1992 - 1996, in Guvernul Vacaroiu. In intervalul 1996-2004, Georgescu a fost deputat PDSR, devenit ulterior PSD, unde a ocupat pozitiile de vicepresedinte si presedinte al Comisiei pentru buget finante si banci. Pentru cateva luni in 2004, el a fost presedinte al Consiliului de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane.

Din octombrie 2004, Georgescu face parte din Consiliul de Administratie al BNR, iar de atunci este vicepresedinte CA si prim-viceguvernator al bancii centrale. Tot de atunci, Georgescu este membru in Comitetul de Supraveghere Bancara al Bancii Centrale Europene.

Ministrul Comunicatiilor - Dan Nica

Vicepresedintele PSD Dan Nica, nominalizat ministru al Comunicatiilor, a mai detinut acest portofoliu, in perioada 2000-2004, in Guvernul Nastase si a fost vicepremier si ministru al Administratiei si Internelor in 2009, in Cabinetul Boc I, iar revocarea lui Nica a dus la plecarea PSD din Guvern.

Dan Nica este nascut in 2 iulie 1960, in Panciu, judetul Vrancea. Este casatorit si are un copil. El a absolvit in 1985 Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din Iasi, specializandu-se in domeniul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor in urmatoarele tari: Franta, Austria, Suedia, Canada.

Ministrul Administratiei – Victor Paul Dobre

Liberalul Victor Paul Dobre, in varsta de 60 de ani, este la un pas de a ajunge ministru in Cabinetul Ponta, fiind nominalizat pentru portofoliul Administratiei, dupa ce, in martie 2006, a fost nominalizat ca ministru pentru relatia cu Parlamentul, dar presedintele Basescu a refuzat numirea.

La acea data, Victor Paul Dobre era secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, iar Traian Basescu a considerat ca este mai util in acest post, avand in vedere experienta acumulata de Dobre la inundatiile din anul 2005.

Victor Paul Dobre s-a nascut in 11 februarie 1952, in municipiul Galati. A absolvit Facultatea de Mecanica, Institutul Politehnic Galati (1997). in 1998 a absolvit cursurile scolii Superioare de Administratie Publica din Roma.

Ministrul Agriculturii - Daniel Constantin

Presedintele PC, Daniel Constantin, propus ministru al Agriculturii, este un tanar politician in varsta de 33 de ani, care a fost promovat si sustinut de Dan Voiculescu si care are o pregatire profesionala in domeniu.

Daniel Constantin a fost ales in anul 2010 la conducerea PC, fiind lansat de Dan Voiculescu, atunci cand acesta s-a retras formal din linia intai a partidului. Pana sa fie ales in aceasta functie, Constantin nu s-a remarcat in viata politica. In 2011, la formarea Aliantei de Centru Dreapta (ACD) dintre PC si PNL, Constantin a devenit copresedinte al acestei aliante, alaturi de liderul PNL Crin Antonescu si, ulterior, a intrat in conducerea Uniunii Social- Liberale.

Daniel Constantin este de profesie inginer. El a fost directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, in perioada aprilie - octombrie 2009, cand ministru al Agriculturii era Ilie Sarbu.

Ministrul Justitiei - Titus Corlatean

Titus Corlatean a fost nominalizat la Justitie, desi a debutat ca diplomat in MAE concentrandu-si intreaga cariera pe politica externa, ascensiunea sa in acest domeniu, dar si in viata politica, avand ca punct de plecare functia de consilier personal al primului-ministru Adrian Nastase.

Corlatean este, din 2009, presedinte al Comisiei de Politica Externa din Senat. A activat timp de sapte ani, din 1994 pana in 2001, ca diplomat in MAE, dupa care fost, timp de doi ani, din 2001 pana in 2003, consilierul personal al lui Adrian Nastase pe probleme de politica externa.

Ministrul Mediului – Rovana Plumb

Presedintele organizatiei de Femei a PSD, Rovana Plumb, propusa pentru funcţia de Ministru al Mediului in Cabinetul Ponta, este in prezent europarlamentar si a fost, in guvernarea 2001-2004 presedinte al Autorităţii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. S-a nascut la 22 iunie 1960, in Bucuresti.

Ministrul Afacerilor Externe – Andrei Marga

Andrei Marga, propus pentru portofoliul Externelor, a mai fost in Guvern, dar ca ministru al Educatiei, in perioada 1997 - 2000, cand a fost coleg de Cabinet cu Traian Basescu, actualul sef al statului criticandu-l pe liberal, in 2010, pentru reforma pe care a facut-o in domeniu la finele anilor '90.

Andrei Marga s-a nascut la 22 mai 1946, la Bucuresti. Din 1971, el este licentiat in Filosofie, cu specializarea secundara Sociologie. Marga este profesor universitar, doctor in Filosofie contemporana, predand aceasta disciplina, precum si Logica, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Marga a fost, timp de patru mandate, din anul 1993, rector al acestei Universitati.

Ministrul Apararii Nationale - Corneliu Dobritoiu

Generalul Corneliu Dobritoiu, nominalizat la Ministerul Apararii, a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale si a fost, pentru o scurta perioada, in septembrie 2006, loctiitor al ministrului Apararii, dupa suspendarea din functie a lui Teodor Atanasiu.

Dobritoiu s-a nascut in 18 septembrie 1955, in Bucuresti, fiind absolvent al Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu si al Academiei de inale Studii Militare din Bucuresti. Dobritoiu este recasatorit si are doi copii. El este din anul 2006 membru al Partidului National Liberal.

Ministrul Economiei - Daniel Chitoiu

Nascut la 11 iulie 1967 in Pausesti, judetul Valcea, Chitoiu este casatorit si are un copil. in perioada 4 aprilie 2004 - 22 decembrie 2008, Chitou a fost presedinte, cu rang de secretar de stat, al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. intre 15 martie 2001 si 2 martie 2005, Chitoiu a fost controlor financiar al Curtii de Conturi a Romaniei.

Absolvent al Academiei de stiinte Economice Bucuresti, Daniel Chitoiu este doctor in economie, specializarea relatii financiar-valutare. Presa relata, in 2008, ca Daniel Chitoiu este finul vicepresedintelui PNL Dan Radu Rusanu.

Ministrul Transporturilor - Ovidiu Silaghi

Liberalul Ovidiu Ioan Silaghi, propus ministru al Transporturilor, a fost ministru al IMM-urilor in Cabinetul Tariceanu, deputat, europarlamentar, presedinte al Camerei de Comert Satu Mare, el fiind membru PNL din 1990.

Silaghi s-a nascut la 12 decembrie 1962 si a absolvit in 1987 Facultatea de Mecanica Fina din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov. Potrivit CV-ului sau, Silaghi are competente in gestionarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii.

Ministrul Culturii - Mircea Diaconu

Cunoscutul actor Mircea Diaconu a fost numit ministru al Culturii, spre finalul unui mandat de senator PNL care nu a fost lipsit de conflicte, intrucat artistul a intrat de doua ori in vizorul ANI, din motive privind functia de director al Teatrului Nottara, din care a demisionat anul trecut.

Mircea Diaconu s-a nascut la 24 decembrie 1949, in Vladesti, judetul Arges. Este un binecunoscut actor de film si teatru, a fost membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA), intre 1998 si 2004, si directorul Teatrului Nottara din Capitala, din 2004 pana anul trecut.

Este casatorit cu Maria Diana Diaconu, cunoscuta ca actrita sub numele de Diana Lupescu, si are doi copii. A intrat in politica in 2008, cand si-a anuntat candidatura pentru un loc in Senat din partea PNL.

Ministrul Dezvoltarii si Turismului - Eduard Hellvig

Eduard Hellvig, secretar general al PNL, considerat "omul lui Antonescu", fost deputat in legislatura trecuta din partea PC, este nominalizat la Dezvoltare Regionala, portofoliu care a fost detinut de Elena Udrea.

Hellvig are varsta de 37 de ani. Din 2011 este secretar general al PNL, iar in 2009 a fost coordonatorul campaniei PNL pentru alegerile prezidentiale.

Ministrul Muncii - Mariana Campeanu

In varsta de 64 de ani, Mariana Campeanu este economista si a mai ocupat portofoliul Muncii in Guvernul Tariceanu, anterior conducand si Casa Nationala de Pensii. Mariana Campeanu este membru PNL din 1997.

Ministrul Internelor – Ioan Rus

Ministrul desemnat al Internelor Ioan Rus a mai ocupat portofoliul in Cabinetul Nastase si a indeplinit mai multe functii in administratia locala din Cluj, de la prefect pana la presedinte de CJ, insa din 2008, dupa ce a demisionat din functiile din PSD, a avut o prezenta publica discreta.

Rus are 57 de ani si este membru al PDSR, actualul PSD, din 1994, iar in perioada 2000-2004 a fost ministru de Interne in Guvernul Nastase si din 2003 a cumulat si functia de vicepremier al Guvernului.

Ministrul Sanatatii – Vasile Cepoi

Medicul iesean Vasile Cepoi a fost nominalizat pentru Ministerul Sanatatii in Cabinetul Ponta, la patru luni dupa numirea sa ca secretar de stat al aceluiasi minister, dar in Guvernul Boc.

In 2001, Vasile Cepoi a devenit seful Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate din Iasi, in urma unui concurs, iar in anul 2003 a fost numit secretar de stat in Ministerul Sanatatii, in guvernul condus de Adrian Nastase.

In februarie 2004, el a fost destituit din Ministerul Sanatatii, in urma unui conflict cu premierul de atunci Adrian Nastase. Medicul iesean Vasile Cepoi a fost numit director general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in anul 2005, fiind apoi desemnat secretar de stat in Ministerul Sanatatii, avand sprijinul PDL Iasi.

Ministrul Educatiei – Corina Dumitrescu

Corina Dumitrescu, propusa pentru portofoliul Educatiei, este rector al Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir si a fost acuzata de incompatibilitate dupa ce a fost aleasa membru CSM din partea societatii civile.

Corina Dumitrescu s-a nascut la 10 martie 1964 si este sotia deputatului PSD (fost PD) Cristian Dumitrescu. Potrivit presei, Cristian Dumitrescu a parasit tabara democratilor in momentul in care Traian Basescu a preluat presedintia partidului. Cristian Dumitrecu este, in prezent, membru al Comisiei pentru invatamânt a Camerei Deputatilor.

Corina Dumitrescu este licentiata in stiinte juridice, doctor in Drept, fondator la Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, fiind rector al acesteia. Ea a fost aleasa, in iunie 2010, membru in Consiliul Superior al Magistraturii din partea societatii civile, in urma votului din plenul Senatului.

Ministrul Afacerilor Europene – Leonard Orban

Leonard Orban conduce Ministerul Afacerilor Europene, de la infiintarea acestuia, in septembrie 2011. Atunci cand s-a decis crearea acestei structuri, Orban a fost propus la conducerea sa, dupa o cariera pe care a dedicat-o, in ultimii 19 ani, exclusiv problematicii UE, el fiind "omul credibil la Bruxelles" despre care presedintele Traian Basescu afirma ca trebuie sa ocupe acest post.

Cariera lui Leonard Orban s-a axat, incepand din 1993, pe problematica europeana. Printre realizarile sale, Orban insusi mentioneaza semnarea, in calitate de negociator-sef cu Uniunea Europeana, impreuna cu presedintele Romaniei, primul-ministru si ministrul Afacerilor Externe, a Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, la 25 aprilie 2005, intr-o ceremonie desfasurata in Luxemburg. Leonard Orban a fost primul comisar european al Romaniei, functie pe care a ocupat-o timp de trei ani.

Ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul - Mircea Dusa

Mircea Dusa s-a nascut pe 1 aprilie 1955 la Toplita, in judetul Harghita, este casatorit si are doi copii. A absolvit in 1988 Facultatea de stiinte Economice Bucuresti si este membru al PSD din 1996.

Dusa este si presedintele organizatiei Harghita a partidului. El este, de asemenea, seful Departamentului de Administratie publica si descentralizare al PSD.

Mircea Dusa a fost ales deputat in 2004, el aflandu-se la al doilea mandat de parlamentar. In perioada 1996-2001, a ocupat functia de prim-vicepresedinte al Asociatiei Oraselor din Romania.

Ministru delegat pentru Dialog Social in cadrul Ministerului Muncii - Liviu Marian Pop

Liviu Marian Pop, profesor si lider al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, a avut, in 2010, un venit de patru ori mai mare de la sindicat decat de la catedra de matematica a liceului la care preda.

Liviu Marian Pop este profesor de matematica din septembrie 1996. Din ianuarie 2004, Pop este presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures. In decembrie 2007, el a devenit secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, calitate in care, in 2008, a fost cooptat ca membru supleant in Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Ministru delegat pentru relatia cu Mediul de Afaceri in cadrul Ministerului Economiei - Lucian Isar

Lucian Isar are 35 de ani si este lector in finante, economie monetară si managementul riscului la Academia de Studii Economice Bucuresti. Doctorand in economie, Lucian Isar a absolvit Facultatea de Finante din cadrul ASE Bucuresti, Facultatea de Matematică din cadrul Universitătii Bucuresti, cat si un master in Stiinte si Matematici Financiare la Universitatea din Oxford. Lucian Isar a ocupat functii de conducere in cadrul Citibank (1998-2006) si Bancpost (2006-2011).

Ministru delegat pentru Strategii Guvernamentale - Victor Alistar

Victor Alistar a fost nominalizat ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, transparenta si relatii cu societatea civila. Ponta a spus ca Victor Alistar este un tehnocrat si ca nu va mai coordona Transparency International dupa ce va deveni ministru.