"Cei care au venituri peste o anumita limita nu vor mai primi subventii din partea statului, insa cei care sunt cu venituri mici vor primi un sprijin suplimentar la plata facturii la energie termica.

Eu cred, dintr-o prima aproximatie, in calitate de ministru interimar al Muncii, ca familiile care au un venit pe membru intre 800 si 850 lei nu vor suferi la factura la energia termica la iarna, vor beneficia in continuare de sprijin suplimentar pentru a putea sa plateasca factura.

Probabil ca peste un anumit nivel, mai mare, sa creasca valoarea facturii", a declarat, luni seara, seful Guvernului, la postul public de televiziune, citat de Mediafax.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International ca va elimina subventiile la energia termica cel tarziu pana la sfarsitul lunii august, alocatiile pentru incalzire urmand sa fie orientate exclusiv catre persoanele defavorizate, releva scrisoarea de intentie convenita cu FMI.

In prezent, de la nivel central, Guvernul acopera pana la 45% din cheltuielile cu combustibil ale producatorilor de energie termica, iar pretul de facturare la populatie difera mult de la o localitate la alta, in functie de pretul de referinta stabilit de catre consiliul local si subventia acordata de fiecare primarie.

Cat plateste populatia in prezent pentru energia termica

Pentru energia termica furnizata de CET Bacau populatia plateste 137,60 lei/Gcal fata de un pret de furnizare aprobat de 225 lei/Gcal.

Energia termica furnizata de CET Iasi este platita de populatie cu 175 lei/Gcal fata de un pret de furnizare de 291,87 lei/Gcal, iar pentru energia termica furnizata de Locato Piatra Neamt este acceptat pentru populatia un pret de 148,48 lei/Gcal fata de un cost real de 279,79 lei/Gcal.
Pretul gigacaloriei

Diferente mari intre pretul platit de populatie si costul real al agentului termic acoperite prin subventie sunt inregistrate si pentru energia termica furnizata de:

CET Braila (165,30 lei/Gcal fata de 351,31 lei/Gcal);

RAM Buzau (185,24 lei/Gcal fata de 439,28 lei/Gcal);

RA Termoficare Cluj (165 lei/Gcal fata de 347,04 lei/Gcal);

Uzina Electrica Zalau (130 lei/Gcal fata de 460,42 lei/Gcal);

Dalkia Alba-Iulia (129,64 lei/Gcal fata de 512,28 lei/Gcal);

RADET Bucuresti (119 lei/Gcal fata de 298,62 lei/Gcal).