Marti, seful celui mai mare lant de hypermarketuri din Romania a anuntat ca vrea sa se extinda ca in perioada de boom. Altii isi extind fabricile sau construiesc unele noi.

"Una dintre principalele mele misiuni aici este sa reiau expansiunea la un nivel similar celui din perioada de boom, pentru ca piata are potential atat pe termen scurt, cat si lung", a declarat seful Carrefour.

Francezii deschid pana la sfarsitul anului 3 hypermarketuri si inca 8 supermarketuri. Si cei de la Cora au anuntat recent ca vor investi peste 200 de milioane de euro in extinderea retelei. Semn ca toata lumea se asteapta la o redresare a consumului.

Studiile de piata confirma acest lucru deoarece 6 din 10 companii sustin ca vor majora salariile angajatilor in 2012, in medie cu 7 procente. Deja anul acesta angajatii din industria auto au beneficiat de majorari de 9%, iar in industrie salariile au crescut cu 7 procente. Consumul va fi ajutat si de cresterea numarului de angajari.

In Oltenia, 11 firme vor deschide unitati de productie ca sa participe la fabricarea noului Ford de Craiova. Si nemtii de la Kirkoff, nou-veniti, cauta 200 de oameni, iar japonezii de la Yazaki, angajeaza si ei inca 400.

Strainii sunt interesati sa cumpere si actiuni ale companiilor romanesti. Posta Belgiana vrea sa sa achizitioneze Posta Romana in timp ce companiile nucleare din China si Coreea de Sud vor sa investeasca peste 4 miliarde de euro in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

Problema este ca pentru toate aceste investitii si multe altele Romania se lupta cu tari precum Cehia, Ungaria sau chiar Turcia.