"Zona euro se afla intr-un accident de tren ce se desfasoara cu incetinitorul. Nu numai Grecia, ci si alte tari sunt insolvente", a spus Roubini in timpul unor dezbateri organizate la Davos, potrivit Bloomberg.

Roubini a declarat ca vede o recesiune severa in Europa si o probabilitate de 50% "ca uniunea monetara sa se destrame in urmatorii 3-5 ani".

"Nu toti membrii pot sa ramana. Grecia si Portugalia ar putea iesi din zona euro - Grecia in urmatoarele 12 luni. In cazul Portugaliei ar putea dura mai mult", a adaugat el.

Detinatorii privati de obligatiuni elene au acceptat in urma cu trei luni reducerea cu 50% a valorii nominale a unor obligatiuni elene in valoare de 200 de miliarde de euro, prin preschimbarea voluntara pentru noi obligatiuni cu maturitate mai lunga.

Inrautatirea situatiei economice dupa acordul de anul trecut a facut mai dificila incercarea de a reduce datoria sttului elen la 120% din PIB pana in 2020. Acordul cu investitorii este legat de un al doilea pachet de finantare pentru Grecia de la tarile din zona euro si Fondul Monetar International. Grecia are de rascumparat in martie obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro.

Grecia si creditorii privati ai tarii au anuntat ca au inregistrat progrese "importante" in discutiile pentru acordul de reducere a datoriilor tarii, necesar ca tara sa primeasca cel de-al doilea pachet de ajutor financiar extern, de 130 miliarde de euro.

Citeste si:

Grecii se pot relaxa. Creditorii privati, dispusi sa le mai dea o sansa. Cum se salveaza o tara cu datorii de peste 350 mld. euro