Lupta pentru putere de la varful scenei politice romanesti a atins punctul culminant la sfarsitul saptamanii, scrie Financial Times, in editorialul intitulat "Votul de la Bucuresti".

Romanii s-au prezentat la urne pentru a decide daca sa il demita sau nu pe presedinte "pe o caldura feroce", iar rezultatul a fost o "victorie in stilul lui Pirus" (cu un cost urias pentru invingator - n.red.). 

"In timp ce se asteapta ca presedintele sa isi pastreze postul, pozitia sa a fost slabita de cele sapte milioane de voturi - 87 de procente din total - impotriva sa", explica FT, precizand ca prezenta de aproximativ 46% se afla sub pragul de 50% stabilit de Curtea Constitutionala pentru validarea referendumului. 

"Cele doua parti ar trebui sa arate ca si-au invatat lectia dupa vot", indeamna prestiogioasa publicatie, precizand ca referendumul a fost perceput ca o "incercare ingrijoratoare a premierului Victor Ponta de a inlocui un inamic politic cu un aliat mai flexibil".

Aceasta perceptie si decizia de a inlocui Avocatul Poporului cu o figura mai prietenoasa "suna a practici antidemocratice, pe care Guvernul ar trebui sa le evite", subliniaza FT. 

"In loc sa se amestece in institutiile Romaniei, Guvernul ar trebui sa se concentreze asupra economiei", indeamna publicatia. 

"In ceea ce il priveste pe Basescu, el ar trebui sa reflecteze la ceea ce l-a facut atat de nepopular in randul concetatenilor sai", continua Financial Times, adaugand ca "desi acuzatiile lui Ponta au fost in mare masura exagerate, presedintele nu a actionat intotdeauna in mod neutru, asa cum cere Constitutia".

Basescu "a cautat sa se amestece in afacerile economice, care sunt dincolo de mandatul sau", subliniaza FT, adaugand ca "stilul sau de viata extravagant le provoaca resentimente alegatorilor care lupta cu austeritatea". 

"Este incurajator ca reactia ambelor tabere a fost prudenta pana acum", comenteaza publicatia. Aceasta adauga si ca "UE trebuie sa monitorizeze situatia". Este necesar ca Romania sa respecte statul de drept si drepturile opozitiei, scrie FT, apreciind ca Bruxelles-ul "trebuie sa foloseasca toate instrumentele pentru a se asigura ca se intampla asa", "inclusiv, daca va fi necesar, sa amane in continuare obiectivul mai vechi al Bucurestiului de a adera la Spatiul Schengen".

Astfel Bruxelles-ul le va transmite aspirantilor la UE ca principiile democratice nu sunt negociabile, conchide Financial Times.