Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, cel care a prezis criza mondiala, este de parere ca, din 2013, cresterea economica firava care se observa acum va stagna. O alta varianta ar fi, in opinia lui Roubini, “o crestere anemica, dar OK”.

Exista deja elemente de fragilitate. Multe state rostogolesc la vale datorii publice si private prea mari, care vor deveni din ce in ce mai grele si care pot ajunge o reala problema cel mai tarziu in 2013”, a spus profesorul Roubini.

Somajul ridicat din SUA, o crestere a preturilor petrolului si alimentelor, cresterea dobanzilor in Asia si problemele de productie din Japonia dupa cutremur ameninta sa loveasca din nou in economia mondiala.

Roubini spune ca, in timp ce administratia Obama incerca sa rezolve problema deficitului, pietele financiare “se revolta”.

Avem un deficit bugetar care depaseste un trilion de dolari in acest an, si poate si la anul, si in 2013, ceea ce va pune presiune pe revenirea economica”, a spus Roubini.

In acelasi timp, Europa va trebui sa restructureze datoriile Greciei, Irlandei si Portugaliei, si cu cat o decizie in acest sens va fi mai mult amanata, cu atat va crea “dezordine” in procesul reluarii cresterii economice, este de parere Dr. Doom.

Economia Japoniei, pe de alta parte, a treia ca marime din lume, a intrat in recesiune in trimestrul anterior, ca urmare a cutremurului devastator din 11 martie, autoritatile fiind nevoite sa cheltuiasca peste 4 trilioane de yeni (50 de miliarde de dolari) pentru reconstructia tarii. Dezastrul economic produs de cel natural a fost estimat la 25 de trilioane de yeni. In aceste conditii, Roubini considera ca Japonia va trebui “sa se zbata” pentru a relua cresterea economica pana in 2013.

Profesorul de economie Nouriel Roubini a prezis, in 2006, o criza financiara “catastrofala” pe care bancile centrale nu o vor putea preveni. Prabusirea Lehman Brothers in 2008 a fost punctul de plecare pentru criza financara care a afectat intreaga lume, cea mai mare din 1930 incoace. Roubini a fost supanumit "Doctor Doom" pentru predictiile sale.