La polul opus se afla zeci de judete, unde somajul se afla in continuare la 10% si sute de mii de angajati pentru care cresterile de salariu sunt doar un vis.

La Mioveni primaria castiga atat de multi bani de pe urma producatorului auto incat si-a permis sa planteze pana si palmieri in centrul orasului. Mai nou, primarul are probleme cu propriii angajati care vor si ei salarii la fel de mari ca la uzina.

Cei 15.000 de angajati de pe platforma de la Mioveni au beneficiat de trei majorari salariale in ultimii trei ani. La acestea se adauga primele de Paste, de vacanta si de profitabilitate.

In primele trei luni ale anului, din uzina de la Mioveni au plecat spre export masini in valoare de un miliard de euro. De pe portile fabricii iese un autoturism la trei minute. Asa se face ca oraselul de doar 36.000 de locuitori produce 1,5% din Produsul Intern Brut al Romaniei.

Pe timp de criza in Mioveni s-au deschis patru hipermarketuri. Iar micile afaceri se extind in loc sa traga obloanele. Cele doua hoteluri din Mioveni se lauda si ele cu un grad de ocupare de 80%, mai ceva ca pe litoral.

Nu doar Dacia a marit salariile pe timp de criza.

Flanco era la un pas de faliment in urma cu doi ani. Intre timp, compania s-a reorganizat si vanzarile au crescut cu multe procente, iar salariile au primit si ele un plus de 60%.

Iar exemplele pot continua. Potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, anul acesta, 40% dintre companiile din Romania au prevazut in buget majorari salariale.