In prezent, un roman castiga, in medie, cu 18,1% mai mult decat in 2008 si este cu 3% mai productiv, respectiv PIB-ul pe cap de locuitor este cu trei procente mai mare decat cel inregistrat in urma cu cinci ani.

Cu toate acestea, somajul este prognozat sa ajunga anul acesta la 6,5%, de la 4,4% in 2008, iar numarul mediu de salariati sa scada cu 7,4%. Astfel, doar 4,6 milioane de romani vor avea, in medie, un loc de munca pana la sfarsitului acestui an, fata de peste cinci milioane de persoane in 2008.

In contextul scrutinului din 10 iunie, cand au loc alegerile locale prin care vor fi desemnati viitorii primari, consilieri locali si consilieri judeteni, gandul va prezinta evolutia economiei, pe judete, de la alegerile precedente si pana in prezent.

Analiza a urmarit cu precadere evolutia salariilor, a numarului mediu de angajati, a ratei somajului, a productivitatii, precum si a economiei la nivel regional si judetean, datele utilizate fiind cele puse la dispozitie de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) si Ministerul Finantelor Publice (MFP). Pentru anul 2012 s-au folosit cele mai recente estimari ale CNP.

In ceea ce priveste evolutia economiei la nivel judetean, dupa cum se poate observa si pe harta de mai jos, cel mai mare progres s-a inregistrat, dupa cum era de asteptat, in Capitala, unde PIB-ul a crescut cu circa 4,4 miliarde de euro (19,1 miliarde de lei) in perioada 2008-2012.

Clasamentul este completat de judetul Arges, unde valoarea totala a economiei a crescut cu 1,6 miliarde de euro (6,9 miliarde de lei) in ultimii cinci ani si de judetul Cluj, unde avansul a fost de 1,4 miliarde de euro (6,2 miliarde de lei).

Citeste continuarea pe www.gandul.info.