Schulz a declarat la randul sau ca valorile europene trebuie respectate de catre toate statele membre ale Uniunii Europene, fara exceptie, si este important ca la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu sa fie asigurat cvorumul necesar, conform deciziei CC.

El s-a intalnit, miercuri, la Bruxelles, cu premierul Victor Ponta pentru o discutie la finalul careia oficialul PE a precizat ca si-a exprimat temerile si ingrijorarile legate de situatia politica din Romania.

"Am fost asigurat de catre premierul roman ca toate standardele UE vor fi respectate", a spus Schulz.

Victor Ponta s-a declarat "increzator" ca toate masurile luate la Bucuresti "sunt deplin constitutionale si conforme cu reglementarile europene", potrivit unui comunicat.

De altfel, Ponta promite "respectarea in totalitate a deciziilor Curtii Constitutionale".

"Daca exista dovezi convingatoare ca am incalcat reglementarile UE, ceea ce nu a fost niciodata intentia noastra, vom schimba directia", a dat asigurari Ponta, conform comunicatului.

"Dupa referendum, voi prezenta un program de reforme care vor face ireversibila integrarea noastra deplina in Europa".

Ponta a reactionat la declaratiile comisarului UE pentru Justitie, Viviane Reding, care considera ca situatia politica din Romania reprezinta "un mare pericol" si ar putea afecta progresele tarii spre o "integrare deplina" in Uniunea Europeana.

"Personal, eu vad un mare pericol in recentele evenimente din Romania, care pot afecta progresele inregistrate in ultimii ani", a spus comisarul european, care se va intalni miercuri cu ministrul roman al Justitiei. Viviane Reding nu a exclus, la nivel personal, posibilitatea ca Executivul UE sa continue "cativa ani" supravegherea statului de drept in Romania, "cu consecintele pe care acest lucru le-ar avea" asupra integrarii tarii in Spatiul Schengen.

In plus, Reding a insistat pe necesitatea "unui angajament fiabil si prin actiuni concrete din partea Guvernului roman pentru restabilirea statului de drept".