"Vom implementa pana la 1 iunie o reducere cu 15% a transferurilor sociale", scrie in paragraful 7 al scrisorii de intentie pe care Guvernul o va trimite celor de la FMI spre aprobare. Pe intelesul tuturor, ajutoarele sociale trebuie taiate cu procentul pomenit. Care dintre ele vor ramane si in ce forma, care vor disparea... nimeni nu stie.

Nu exista inca o evidenta a tuturor schemelor care dispar, raman sau se modifica. Se lucreaza la ele. Vom sti cand Ministerul Muncii isi termina treaba”, spune Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor.

Sa mergem asadar, la Ministerul Muncii.

"Nu s-a intamplat nimic. Variantele sunt inca in discutie", apreciaza Mihai Seitan - ministrul Muncii.

Si cum discutiile treneaza, aproape 200.000 de familii asteapta sa afle daca mamicile vor mai primi sau nu indemnizatii pentru cresterea copiilor. In prezent, indemnizatiile pentru mame reprezinta 85% din salariu pana la maximum 4.000 de lei pe luna. O varianta ar fi reducerea lor cu 15%.

Vor suferi o diminuare a procentului de 85% insa cu cat exact nu va putem spune pana nu iese cu decizia Ministerul Muncii” a declarat Andreea Paul - consilier al prim ministrului.

Sa ne intoarcem tot la Ministerul Muncii.

Nu s-a luat o decizie in cazul indemnizatiei de crestere a copilului si ca variantele luate in calcul sunt inca in discutie”, a adaugat ministrul Muncii.

Iar discutiile includ chiar revenirea la varianta de acum un an si jumatate, cand o mamica lua suma fixa: 600 de lei. Guvernul nu se va atinge insa de alocatia pentru copii - 200 de lei pe luna.

Cu celelalte ramane cum am stabilit. Sau, mai bine spus, cum n-am stabilit. Cert este ca salariile ar trebui sa scada pe tot sectorul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim. Pensiile, de asemenea cu 15%. Vor fi reduse sau chiar eliminate alocatia pentru familia monoparentala, alocatia familiala complementara si trusoul pentru nou-nascuti. Vor fi micsorate si ajutoarele pentru incalzire.

In Romania exista acum aproximativ 200 de tipuri de ajutoare sociale. Numai Ministerul Muncii a platit anul trecut aproape 10 milioane de astfel de ajutoare a caror valoare a depasit 2 miliarde de euro.

Desi parea ca mediul de afaceri nu va fi afectat, Ministerul de Finante intentioneaza sa impoziteze toate veniturile la fel. Asta inseamna ca tot cei care sunt platiti cu drepturi de autor, contracte de mandat sau prin persoane fizice autorizate vor fi impozitati cu 16%. Adica salariile lor ar putea sa scada. Toate aceste masuri se vor aplica de urgenta in urmatoarele doua luni.

Guvernul este presat de timp. Pentru ca salariile, pensiile si toate indemnizatiile sa fie reduse de la 1 iunie, trebuie schimbata pana atunci o buna parte din legislatie.

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, spune ca la fel cum am putut majora salariile printr-un act normativ, la fel vom putea sa le scadem, printr-un act cu aceeasi putere legislativa.

Salariile bugetarilor se acorda in functie de 42 de acte normative, plus legea unica a salarizarii, codul muncii si legea colentractelor colective de munca. Solutia sau mai degraba solutiile guvernului trebuie sa cantareasca cat toate acestea la un loc.

Este nevoie de modificarea a cel putin doua legi. Pe de o parte avem legea pensiilor, care stabileste valoarea minima a punctului de pensie. Pe de alta parte, aceasta valoare se calculeaza in fucntie de salariul mediu brut, acelasi utilizat si la bugetul asigurarilor sociale. Ori, bugetul pe 2010 a fost stabilit deja, tot printr-o lege.

Nu este usor, dar nici imposibil. Solutia de aplicare a acestor masuri trebuie gasita si pusa rapid in practica. Dar chiar si asa, am facut treaba doar pe jumatate. E important sa taiem cheltuielile din sectorul bugetar, dar la fel de important este ca statul sa sustina mediul de afaceri. Firmele private sunt singurele care pot si vor sa absoarba forta de munca disponibilizata de la stat.