"Cred ca cel mai mare risc implicat de criza euro, s-a vazut anul trecut si este unul dintre motivele pentru care este atat de daunatoare pentru lume, este...balcanizarea", a spus Osborne, adaugand ca acest lucru trebuie evitat.

Ministrul a reluat ideea ca zona euro trebuie sa isi majoreze capacitatea fondurilor de salvare, inainte ca institutiile financiare internationale sa se angajeze sa o sprijine in continuare pentru rezolvarea crizei datoriilor.

Remarcile sale sunt asemanatoare cu cele ale secretarului Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, care a cerut "un scut" financiar mai puternic pentru Europa, in discursul sustinut la Forumul Economic Mondial.

"In privinta resurselor pentru combaterea crizei au creat un scut, dar trebuie sa aloce fonduri mai mari. Daca zona euro va face acest lucru, restul lumii va fi dispusa sa contribuie mai mult la resursele FMI", a adaugat Osborne.

In privinta Greciei, oficialul britanic a spus ca situatia datoriilor acesteia trebuie sa devina sustenabila si a exclus un default dezordonat.

Marea Britanie este afectata de criza din zona euro si se apropie de o reintrare in recesiune, dupa ce economia s-a contractat cu 0,2% in ultimul trimestru al anului trecut.

"Cel mai bun lucru care ar ajuta economia britanica ar fi rezolvarea crizei din zona euro. Inregistram pagube colaterale din partea zonei euro, ca si altii, 40% din exporturile noastre merg in zona euro", a aratat Osborne. El a spus totusi ca incetinirea recenta a inflatiei este incurajatoare, iar guvernul va incerca sa evite agravarea somajului.

Marea Britanie urmeaza sa introduca in urmatoarele doua luni o serie de facilitati fiscale care in opinia lui Osborne o vor face una dintre cele mai atractive tari pentru afaceri.

Citeste si:

Poate singura solutie care le-a mai ramas grecilor. Ce le propun nemtii