5 scenarii sumbre pentru Europa. Ce alte doua state ar putea parasi zona euro, in afara de Grecia

Grecia trebuie sa inceapa sa concedieze angajati din sectorul bugetar, sa reduca sau sa inghete salariile si pensiile din sistemul de stat, sa creasca taxa pe pacura, sa inchida companiile de stat care au pierderi, sa scada cheltuielile din domeniul sanatatii si sa accelereze privatizarile, potrivit listei de masuri publicata de presa elena.

Toate aceste masuri fac deja parte din programul Greciei de reducere a deficitului bugetar, aprobat de parlament in luna iunie pentru a obtine finantare exterrna si a evita falimentul.

Grecia a promis la sfarsitul saptamanii trecute ca va lua decizii dure pentru a evita intrarea in default (incapacitate de plata), insa nu a anuntat noi masuri de austeritate pentru a convinge creditorii externi sa-i acorde urmatoarea transa, de 8 miliarde euro, din imprumut.

Potrivit unui email intre oficiali ai ministerului Finantelor citat de ziarul To Vima, guvernul elen trebuie sa decida pana luni modul in care vor implementa noile conditii impuse de UE si FMI.

Ministrul Finantelor, Evangelos Venizelos, si sefii misiunilor UE si FMI in Grecia vor sustine in cursul zilei de luni o confernita de presa, urmata de o sedinta de guvern.

Citeste si:

Cum vrea Obama sa reduca deficitul SUA: creste taxele cu 1.500 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani

Tara si miliardarul. Cine este cel mai bogat om de afaceri din fiecare stat european