Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in sectorul fabricarii produselor de cocserie si al produselor obtinute din prelucrarea titeiului (5.633 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.165 lei), potrivit unui comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS) remis, luni, AGERPRES. 

In luna decembrie 2015, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.930 lei, cu 10,2% mai mare decat in luna noiembrie 2015, iar cel net de 2.114 lei, in urcare fata de luna precedenta cu 196 lei (+10,2%). 

'Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%. Indicele castigului salarial real (calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum - n. r.) fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 114,4%. Indicele castigului salarial real a fost de 110,1% pentru luna decembrie 2015 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 159,4%, cu 14,6 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2015', informeaza INS. 

In luna decembrie 2015, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna noiembrie 2015. 

Potrivit INS, cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru sarbatori), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de incetarea contractelor de munca/disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici. 

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in silvicultura si exploatare forestiera , inclusiv pescuit si acvacultura (cu 43,9%), in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere, transporturi pe apa, activitati de editare (intre 35,5% si 40,0%), in transporturi aeriene, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport (intre 21,5% si 29,5%), in industria metalurgica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, telecomunicatii, cercetare-dezvoltare, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, alte activitati extractive (intre 15,0% si 19,0%). 

INS precizeaza ca scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna noiembrie 2015 de premii ocazionale, sume din profitul net si din alte fonduri. 

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, de 6,1%, s-au inregistrat in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), respectiv in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, de 2,3%, mai arata documentul citat. 

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (+10,7%), invatamant (+9,4%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+4,0%) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice.