"Retrogradarile operate de S&P, desi se bazeaza pe unele temeri legitime, ridica noi semne de intrebare privind credibilitatea agentiilor de rating. In timp ce criza da unele semne de retragere, retrogradarea generalizata a S&P a readus presiunea pe piete si a afectat increderea investitorilor", se spune in comentariul Xinhua, care reprezinta de multe ori pozitia guvernului de la Beijing.

S&P a retrogradat vineri ratingurile a noua tari din zona euro, inclusiv Austria si Franta, care au fost coborate de la AAA la AA+. Germania a ramas neafectata de valul de retrogradari.

Xinhua indeamna agentiile de rating sa actioneze cu responsabilitate si sa nu amplifice criza datoriilor de stat din Europa.

Agentiile ar trebui sa fie obiective si sa actioneze profesionist, analizand situatia din piete, iar investitorii ar trebui sa-si reduca dependenta de opinia agentiilor si sa ia decizii bazate pe propria judecata, noteaza agentia chineza.

Amintind de criza financiara din 2008, Xinhua noteaza ca esecul agentiilor de rating de a evalua corect produsele financiare riscante a contribuit la declansarea turbulentelor.

"La fel cum investitorii ar trebui avertizati in privinta riscurilor majore ale datoriilor de stat europene, agentiile de rating ar trebui sa-si faca treaba onest si sa nu repete greselile din trecut, pentru a recastiga increderea investitorilor din intreaga lume", se mai spune in comentariul Xinhua.

Citeste si:

Franta isi pierde pentru prima data stralucirea financiara. S&P a retrogradat si Austria, Italia, Portugalia si Spania. Germania isi pastreaza triplul A