Ca niste atleti lenesi, varfurile politicii mondiale au ramas cu mult in urma crizei, daca cumva se vor fi aliniat la start.

"Guvernele sunt pe cale sa piarda batalia cu pietele", admite Mircea Geoana, presedinte al Senatului Romaniei, fost ministru de externe, fost ambasador in SUA in vremea in care economia americana era robusta in ciuda atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Intr-un comentariu publicat la finele saptamanii trecute de cotidianul economic german Handelsblatt, preluat de Deutsche Welle, puternicul om de afaceri George Soros facea un apel la tarile care au inca ratingul AAA sa lanseze o emisiune de eurobonduri, altminteri, sustine el, mondeda euro nu poate fi salvata.

Poate este prea dramatic ceea ce spune Soros, un om care a castigat batalii financiare cu guvernele si a doborat valute, dar "frica pazeste bostanaria". Si, deocamdata, nu exista o alta voce puternica din zona politica care sa spuna: nu acesta este scenariul.

La Bucuresti, Guvernul a anuntat inghetarea majorarii unor pensii, inghetarea salariilor aparatului bugetar pentru inca o perioada si continuarea blocarii angajarilor in administratie. Este cel mai evident semn ca lucrurile nu merg deloc bine. Va urma o perioada de volatilitate ridicata, vor urma ani de cresteri economice anemice?

Citeste continuarea pe www.zf.ro.

Citeste si:

Ce inseamna sa fii membru Mensa si ce rol joaca inteligenta in cariera. Povestile celor 6 romani cu IQ-uri de peste 132

America sau Europa? Care este cea mai mare amenintare pentru economia lumii

“Londra arde, Europa se prabuseste!” Revista Time apare cu o coperta si o deschidere care socheaza