Ministrul Economiei, Ion Ariton, care a ajuns, in noaptea de sambata spre duminica, la Uricani, urmeaza sa se intalneasca cu familiile celor cinci mineri care au murit in explozie.

Pe de alta parte, Ministrul Muncii, Ioan Botis, a solicitat urgentarea anchetei pentru a se stabili cat mai repede cauzele care au provocat explozia.

O explozie a avut loc, sambata dupa-amiaza, la Mina Uricani din Valea Jiului, iar cinci mineri au fost prinsi in subteran, echipele de salvatori coborand in mina. Explozia de metan s-a produs in momentul cuplarii la reteaua electrica a tabloului, dupa o revizie a acestuia.

In urma exploziei, cele cinci persoane au murit.

Cei 15 salvatori minieri au iesit, sambata seara, din Mina Uricani, aducand la suprafata trupurile victimelor, in subteran avand loc o noua explozie, in urma careia nimeni nu a fost ranit.

Prim-procurorul adjunct al Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, a declarat, sambata, la Uricani, ca a fost demarata o ancheta pentru stabilirea imprejurarilor tragediei in care cinci persoane si-au piedut viata in subteran, precizand ca rezultatele vor fi publicate in zilele urmatoare.

Potrivit unui comunicat de presa al Companiei Nationale a Hiulei (CNH) Petrosani, cei cinci angajati ai minei Uricani care au murit in urma deflagratiei au varste cuprinse intre 36 si 41 de ani.

Conform sursei citate, echipa de electricieni care executa reparatii la transformatorul defect era condusa de inginerul Cosmin Calota, de 36 de ani.

Alaturi de acesta, si-au pierdut viata electricienii Marian Cucu, de 41 de ani, Cornel Borchici, de 36 de ani, Iulian Stoi, de 36 de ani, si Ion Nadrag, de 37 de ani.

Trupurile celor cinci persoane, care au murit in explozia care a avut loc la Mina Uricani, au fost transportate cu o duba, in noaptea de sambata spre duminica, la morga Spitalului de Urgenta din Petrosani.

Care au fost primele informatii

Primarul din Uricani, Danut Buhaescu, a declarat, sambata, ca in subteran erau cinci electricieni, care lucrau la un transformator intr-o camera a unei galerii miniere, iar dupa ce si-au terminat activitatea ar fi avut loc o explozie, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit primarului din Uricani, cinci electricieni lucrau, sambata, la un transformator intr-o camera a unei galerii, iar dupa ce au terminat activitatea a fost un suflu, "o explozie, dar fara sa ia foc campul minier".

Acesta a precizat ca un "asemenea suflu misca din loc" tot ce se afla in zona.

Danut Buhaescu a afirmat ca astfel de lucrari se fac in weekend pentru a nu intrerupe programul de lucru.

Totodata, primarul a spus ca Mina Uricani este una dintre cele mai vechi din Valea Jiului, iar aici lucreaza aproape 800 de oameni.

 

Potrivit unor surse din cadrul administratiei locale, nu este exclus ca deflagratia sa fi fost provocata in urma unui scurtcircuit al transformatorului la care se lucra.