Cred ca nimeni nu-si mai aminteste de unde a inceput toata aceasta criza, care in patru ani, ca la domino, a ajuns in mijlocul Euro­pei si risca sa ingroape cel mai mare proiect politic al Europei, Uniunea Euro­peana si moneda comuna - euro.

In vara lui 2007 doua fonduri gestionate de banca de investitii americana Bear Stearns, care ulterior a cazut victima crizei, fiind cumparata de un rival, au intrat in colaps. Caderea celor doua fonduri parea ceva normal. Investitorii castiga, dar mai si pierd. Probabil ca de aceea seful acelei banci de investitii nu si-a intrerupt turneul anual de bridge la care participa.

Peste un an a cazut Lehman Brothers, iar Statele Unite au derulat in spatele usilor inchise cel mai mare program de salvare a sistemului financiar american. In joc s-au pus 7.700 de miliarde de dolari in cateva luni. Datele apar de-abia acum, dupa trei ani, intr-o investigatie al carei dosar are 29.000 de pagini.

Americanii au fost de acord sa pice cateva banci, pentru a le salva pe altele. Indiferent de cati bani au pompat, americanii au facut totul pentru a-si salva sistemul. Cred ca nici nu si-au pus problema cat costa tot acest pachet de salvare.

Citeste mai multe pe www.zf.ro