Organizatia Mondiala a Comertului, cu sediul la Geneva, estimeaza ca schimburile comerciale internationale au crescut anul trecut cu 5%. Pentru 2013, institutia a coborat insa prognoza de la 5,6% la 4,5%, potrivit Bloomberg.

"Principalul motiv pentru incetinirea cresterii este, desigur, Europa. Stim de asemenea ca situatia din Statele Unite este mai proasta decat am anticipat, iar nici Japonia nu sta foarte bine", a declarat directorul general al OMV, Pascal Lamy, intr-o conferinta sustinuta la Singapore.

Schimburile comerciale mondiale au crescut cu 0,3% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, iar rata anualizata a fost de plus 1,2%.

In metodologia OMC, comertul de pe piata interna a Uniunii Europene este luat de asemenea in calcul in statisticile privind schimburile comerciale internationale. Comertul intre statele UE reprezinta aproximativ o treime din volumul international de schimburi de bunuri.

Organizatia Comertului estimeaza ca Produsul Intern Brut global va creste cu 2,1% in acest an si 2,4% in 2013.

Fondul Monetar International anticipeaza o crestere economica mondiala de 3,5% in 2012, respectiv 3,9% anul viitor, dar pregateste inrautatirea estimarilor, potrivit unui oficial al institutiei de la Washington.