"Acordam o atentie deosebita acestui domeniu, avand in vedere ca orice forma de restrangere sau impiedicare a concurentei afecteaza direct interesele consumatorilor. Am monitorizat piata si am obtinut unele indicii cu privire la o posibila intelegere intre Rompetrol si distribuitorii sai referitor la impunerea unor restrictii privind pretul de revanzare cu amanuntul al GPL," a declarat intr-un comunicat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

In cadrul acestei investigatii, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediul Rompetrol Gas si al unor distribuitori. Documentele ridicate se afla in analiza Consiliului, conform comunicatului.

Consiliul are deja in derulare doua investigatii pe piata locala de distributie a GPL, unde suspecteaza crearea unor carteluri, iar in cursul acestui an va continua o ancheta privitoare la piata energiei electrice.

Rompetrol Gas, divizia de comert cu GPL a grupului Rompetrol, a bugetat pentru 2010 o cifra de afaceri de aproximativ 165 milioane dolari, cu 13% mai mare, si un profit net de 2,3 milioane dolari, fata de 870.000 dolari in anul 2009.

Piata de GPL, incluzand buteliile, autogazul si micul vrac, se situeaza ca volum la 500.000 de tone, iar ca valoare la 400 milioane dolari. Cei mai importanti jucatori de pe piata romaneasca de gaz petrolier lichefiat sunt Butan Gas, Petrom Gas, Rompetrol Gas, LukOil si MOL.

Grupul Rompetrol este controlat de grupul petrolier KazMunaiGaz, detinut de statul kazah.