"Este necesara reducerea facturii sociale prin diminuarea fondului de salarii din sectorul bugetar, reforma sistemului de pensii si a celui de ajutoare sociale. Reducerea va elibera spatiu fiscal pentru cheltuieli de capital mai mari", a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economistul-sef al Raiffeisen Bank.

In viziunea consiliului, care de acum inainte trebuie sa judece independent politicile economice ale statului, riscurile asupra stabilitatii macroeconomice provin in mare masura in prezent din zona finantelor publice.

Cheltuielile de personal au crescut foarte rapid in perioada guvernului Tariceanu atat ca urmare a sporirii numarului angajatilor publici, cat si a cresterii rapide a salariilor acestora, majorarea fiind de 150% in perioada 2004-2008.

In timp ce in 2004 cheltuielile de personal erau de 5 mld de euro, reprezentand 8,1% din PIB, in 2008 au ajuns la 14 mld. de euro (10% din PIB). Explicatia data de guvernantii de atunci: salariile si personalul au crescut cand economia mergea si aveam de unde sa dam.

Citeste continuarea in Ziarul Financiar