Dobanzile Austriei, Frantei, Belgiei si Finlandei pentru imprumuturi pe doi ani au atins minime istorice in aceasta saptamana. 

Banca Centrala Europeana a anuntat ca depozitele overnight din partea institutiilor financiare au atins cel mai redus nivel din decembrie, dupa reducerea dobanzii de referinta la astfel de depozite la zero. 

Si costurile de finantare ale Italiei au inchis saptamana in scadere, desi Moody's a coborat vineri ratingul obligatiunilor guvernamentale italiene la "Baa2". 

Randamentul obligatiunilor statului german cu maturitatea la doi ani au atins un nou minim record, de minus 0,052%. 

"Fara un final credibil si iminent al crizei datoriilor de stat din zona euro, randamentele obligatiunilor germane continua sa mearga in jos, cu dobanzile pe termen scurt deja pe minus. In pofida aversiunii relativ ridicate fata de risc, investitorii care au nevoie de castig isi cresc expunerea fata de tarile euro care nu formeaza baza uniunii monetare, dar au reusit sa-si pastreze ratingurile", comenteaza pentru Bloomberg un analist londonez. 

Germania se imprumuta la 0,31% pe cinci ani, dobanda care a atins vineri un nou minim pe piata secundara de 0,285%. 

Depozitele bancilor la BCE au scazut la 324,9 miliarde euro, fata de 808,5 miliarde euro inainte de reducerea dobanzii.  BCE a coborat dobanda de politica monetara de la 1% la 0,75% si nu mai plateste dobanda la depozitele overnight, pentru a incuraja bancile sa crediteze. 

Randamentul obligatiunilor guvernamentale ale Austriei cu maturitatea la doi ani a scazut vineri la 0,019%, un nou minim istoric, in timp ce costul titlurilor similare emise de Olanda a coborat la -0,008%, sau minus 8 miimi de procent.

Italia vrea 20 miliarde euro pe an din vanzarea activelor statului, pentru a reduce datoria cu 20%

Guvernul italian vrea sa obtina 20 miliarde euro pe an prin vanzarea activelor statului, parte a unui plan de reducere a datoriei publice cu 20% pana in anul 2018, a declarat ministrul finantelor Vittorio Grilli pentru Corriere della Sera, preluat de Bloomberg. 

Potrivit planului, guvernul ar vinde in fiecare an active in valoare de pana la 1% din PIB, potrivit lui Grilli.  Mizand pe o crestere economica medie de 1% pe an, Italia si-ar putea reduce datoria de stat cu 20% in urmatorii cinci ani, a spus oficialul. 

El anticipeaza ca economia Italiei se va contracta in acest an, cu mai putin de 2%.  Guvernul italian estimeaza ca Produsul Intern Brut va cobori in 2012 cu 1,2%. 

Datoria publica a Italiei se plasa la finele anului trecut la 120,1% din PIB, adica 1.900 miliarde euro, si va atinge in acest an 123,4% din PIB, potrivit cifrelor estimate de guvern.

Sursa: Mediafax