"Cresterea economica este evidenta in unele ramuri, in primul rand in agricultura (peste 12%), in constructii (peste 10%) fata de trimestrul trei din 2010. Cresterea din constructii este aproape exclusiv confirmarea politicii corecte a Guvernului, care a facut tot efortul pentru mentinerea investitiilor. Trimestrul trei din 2011 va marca o crestere destul de puternica in turism (circa 19%). Se realizeaza si o usoara crestere a consumului, odata cu diminuarea inflatiei. Cred ca vom avea o crestere de circa 3% fata de trimestrul trei din 2010", a declarat Traian Basescu, dupa intalnirea cu misiune FMI, CE si BM.

In ceea ce priveste bugetul pe 2012, Basescu spune ca exista o singura concluzie: " prudenta, prudenta si iarasi prudenta".

"Toti parametrii stabiliti pentru trimestrul trei au fost indepliniti pentru programul cu FMI, CE si BM. Principalul subiect a fost bugetul de stat pentru 2012. Avand in vedere prognozele de incetinire a cresterii economice in zona euro, Romania are obligatia sa propuna Parlamentului un buget prudent. Nu avem cum sa nu imprumutam bani pentru acoperirea deficitului, dar acesta trebuie sa fie rezonabil", a mai spus el.

De asemenea, Traian Basescu a mentionat si o usoara crestere a puterii de cumparare a populatiei.

Seful statului s-a intalnit, duminica, la Cotroceni, cu o delegatie a FMI, BM si CE.

Preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel ca inflatia anuala a coborat la 3,45%, cel mai redus nivel dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.

Rata anuala inregistrata in Romania este apropiata de media UE, de 3,3%.

Banca centrala tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.

Citeste si:

Circuitul dictatorului sau solutia pentru problemele turismului romanesc propusa de arabi