Consilierul guvernatorului BNR a argumentat ca economia a crescut in 2011 cu mai mult de 2%, ceea ce a dus la constituirea unui spatiu fiscal. Croitoru ramane insa la parerea ca aparatul bugetar nu a fost suficient restructurat si isi mentine estimarea ca surplusul de personal s-a situat la 400 - 500.000 de salariati, din care au fost disponibilizati mai putin de jumatate, informeaza Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor. 

"Sunt consecvent cu ceea ce am anticipat la momentul taierii salariilor bugetarilor, ca o reversare completa a acelei reduceri nu va putea avea loc mai devreme de 18-24 de luni, ceea ce inseamna jumatatea acestui an", a continuat Lucian Croitoru

Oficialul BNR a evitat sa se pronunte daca bugetul poate sustine o acoperire integrala a diferentei ramase intre salariile actuale ale bugetarilor si nivelul salarial din iulie 2010. 

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar urma sa mai beneficieze de o crestere cu circa 16%. 

O majorare directa cu 16% ar insemna o cheltuiala suplimentara de personal de peste 3 miliarde de lei in acest an, adica o crestere anuala cu 6,4 miliarde lei, pornind de la o anvelopa salariala de 39,8 miliarde lei, nivel inscris in bugetul aprobat pe 2012.

In varianta unei reduceri cu trei puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale platite de angajati, salariile bugetarilor ar urca automat cu aproximativ 4,5%, iar majorarea directa pentru recuperarea integrala s-ar limita la 11%. In acest caz, pe sectorul bugetar scaderea de venit la bugetul CAS ar fi acoperita integral. 

Basescu a mentionat miercuri ca nu este suficient sprijinul politic pentru cresterea salariilor, aratand ca Executivul trebuie sa gaseasca solutii pentru asigurarea resurselor financiare".