"Riscul pe care il avem noi este sa ne taram cu o crestere economica relativ mica pentru mult timp. In Romania cresterea economica depinde foarte mult de exterior. In momentul in care este o problema de finantare in exterior si nu avem intrari de capitaluri la niveluri care sa duca cresterea la 3-4%, care e potentialul nostru acum, vom sta sub. Vom creste, dar mai incet", a spus Croitoru. 

Intrebat ce intelege prin crestere economica "taratoare", oficialul BNR a explicat ca vorbeste de un avans al PIB de 1-3% pe an. 

"Pana nu se rezolva problemele din Europa, va fi neincredere. Daca depindem de cresterea din exterior si acolo nu e bine, nici aici nu va fi bine", a mai spus Croitoru. 

Pe de alta parte, consilierul considera ca pe termen lung riscurile externe pot fi diminuate prin cresterea contributiei utilizarii capitalurilor proprii la formarea PIB, prin reformele structurale si mentinerea unor politici macroeconomice bune. 

La randul sau, ministrul finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat astazi ca Romania va fi obligata de situatia externa sa modifice prognoza de crestere economica pentru anul viitor, dar spera ca nu "prea mult".