Investitorii de pe piata petrolului estimeaza ca exista un risc redus ca tulburarile din Orientul Mijlociu sa se extinda si in Arabia Saudita, evolutie care ar propulsa pretul petrolului in fruntea listei riscurilor economice mondiale.

Daca livrarile de petrol ale Arabiei Saudite vor decurge normal, atunci impactul pretului titeiului asupra cheltuielilor de consum va fi relativ modest.

Preturile alimentelor se vor mentine la un nivel ridicat pentru o perioada, ceea ce va exercita presiuni asupra bugetelor familiale.

"In prezent, majorarea preturilor alimentelor reprezinta un motiv mai mare de ingrijorare", a delcarat Thomas Helbling, consultant in departamentul de cercetari al FMI.

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a exprimat un punct de vedere asemanator saptamana trecuta. El a aratat ca tarile bogate pot constitui rezerve strategice de petrol, daca este nevoie, in timp ce preturile alimentelor vor ramane ridicate "o lunga perioada de timp".

Datele referitoare la vanzarile de retail din SUA, China si Marea Britanie vor arata atitudinea cumparatorilor in februarie, cand violentele din Libia au determinat cresterea puternica a cotatiei petrolului.

Analistii anticipeaza o crestere exploziva, de 19,1% in termeni anuali, a vanzarilor de retail din China. Pentru SUA, estimarile indica un avans de 1%, mai rapid decat in ianuarie.

O parte din aceste cresteri reflecta insa costul mai mare al carburantilor, iar daca situatia va continua va fi afectat consumul.

Peter Hooper, analist la Deutsche Bank, anticipeaza ca daca pretul petrolului va depasi 110 dolari pe baril, va avea un impact modest, de 0,4 puncte procentuale, asupra cresterii economiei mondiale estimata pentru acest an la 4,2%.

Daca pretul petrolului ajunge la 150 de dolari pe baril, impactul asupra economiei mondiale ar fi de doua puncte procentuale.

Analistii anticipeaza pe de alta parte ca preturile alimentelor vor continua sa creasca, partial din cauza vremii nefavorabile, dar si a imbunatatirii standardelor de viata la nivel mondial, care a majorat cererea pentru carne.

Costul cel mai mare va fi suportat de tarile sarace, unde alimentele au o pondere mai mare in bugetele gospodariilor.

Daca preturile alimentelor reduc ratele de crestere economica in tarile in dezvoltare, statele bogate vor fi nevoite sa ia in seama acest fapt, potirvit Reuters.

Economiile emergente si in dezvoltare vor avansa in acest an cu 6,5%, estimeaza FMI, peste ritmul de 2,5% din lumea dezvoltata.