Astfel de situatii sunt sesizate si in cazul contractelor finantate de Uniunea Europeana (UE), iar noua regula va fi introdusa prin hotarare de guvern, cu intentia de a creste gradul de absorbtie a fondurilor comunitare, au declarat pentru Mediafax sursele citate.

"In prezent, exista unele cazuri in care incheierea unui contract de achizitie publica ce a fost licitat este amanata cu mai multe luni. Intarzierea este motivata de proceduri birocratice si lipsa unor avize, dar exista si suspiciunea ca prin astfel de amanari se evita finalizarea unei licitatii la care nu a iesit «cine trebuie» si se asteapta ca firma castigatoare sa isi retraga oferta", sustin sursele.

Prin actul normativ pregatit sa fie prezentat Guvernului de catre Autoritatea pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), unei autoritati contractante nu ii va mai fi permis sa intarzie incheierea unui contract de achizitie publica sau a acordului-cadru cu mai mult de sapte zile calendaristice de la expirarea termenelor legale de asteptare dupa finalizarea licitatiei.

Legislatia in vigoare stabileste ca toate contractele de achizitie publica pot fi incheiate numai dupa implinirea unor termene de asteptare care variaza in functie de valoarea contractului licitat, respectiv de 11 zile de la data transmiterii comunicarii privind rezultatul licitatiei in cazul in care valoarea este mai mare decat echivalentul in lei a 125.000 euro pentru contractele de furnizare si de servicii si 4,8 milioane euro pentru contractele de lucrari si de 6 zile de la data transmiterii comunicarii daca valoarea este egala sau mai mica decat aceste praguri.

Termenul de sapte zile nu va fi aplicat in situatiile in care licitatia trebuie anulata pentru ca au fost depuse numai oferte inacceptabile si/sau neconforme.

"Actul normativ urmarește luarea unor masuri de sanctionare a autoritatilor contractante care tergiverseaza adoptarea unor decizii de finalizare a procedurilor de atribuire, in special intarzie incheierea contractului de achizitie publica/acordului-cadru cu mai mult de 7 zile calendaristice de la expirarea termenelor de asteptare. Trebuie adoptate masuri urgente pentru perfectionarea sistemului achizitiilor publice, in caz contrar existand riscul diminuarii gradului de cheltuire a fondurilor publice alocate, inclusiv a fondurilor comunitare, consecinta cea mai grava in acest caz reprezentand-o amanarea/intarzierea implementarii unor proiecte de investitii majore, cu impact social si economic la nivel national sau local", se arata in documentul citat de Mediafax.

Guvernul se asteapta de altfel ca efectul principal al noilor reguli sa fie cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, prin eficientizarea procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica.

Actul normativ mai prevede ca autoritatea contractanta nu are dreptul sa adopte nicio masura cu scopul de a crea "circumstante artificiale" de anulare a procedurii si ca ofertantul care sesizeaza incalcarea acestor conditii si se considera "lezat" de un astfel de comportament are dreptul de a sesiza ANRMAP si/sau de a solicita despagubiri prin actiune in justitie.

In acelasi timp, autoritatea contractanta va fi obligata sa transmita ANRMAP, prin mijloace electronice, in cel mult 48 ore, o notificare cu privire la contractul/acordul-cadru incheiat.

Noile reguli vor intra in vigoare in termen de 10 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Comisarul UE pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, a venit, luni, la Bucuresti a atentionat ca Romania trebuie sa atraga fonduri europene de aproximativ 30 milioane euro saptamanal pana la finalul acestui an, pentru a beneficia in perioada 2014-2020 de acelasi nivel al fondurilor structurale.

Comisarul UE a aratat, totodata, ca Romania nu a depasit pericolul de a-i fi suspendate platile din fondurile europene, dar ca deocamdata se afla in calendarul de masuri convenit pentru remedierea deficientelor constatate. Pentru acest an, Guvernul si-a propus sa atraga fonduri europene de aproximativ sase miliarde euro.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la PRO TV, ca nu exclude o eventuala candidatura la urmatoarele alegeri prezidentiale a premierului Mihai Razvan Ungureanu, cu sustinerea PDL, insa acesta trebuie mai intai sa reuseasca la conducerea Guvernului, si a subliniat ca principalul criteriu de care va depinde reusita ca premier a lui

Ungureanu este absortia in acest an a celor sase miliarde de euro de la Uniunea Europeana.

In urma cu o saptamana, premierul i-a atentionat pe ministri si sefii de autoritati de management ca ii considera responsabili pentru absorbtia in acest an a celor sase miliarde euro din fondurile europene.