Barack Obama isi va prezenta in aceasta dimineata la Casa Alba programul elaborat de administratie pentru comisia din Congres care trebuie sa gaseasca masuri de reducere a deficitului bugetului federal cu cel putin 1.500 miliarde de dolari.

Comisia trebuie sa ajunga la un acord pana pe 23 noiembrie.

Propunerile presedintelui american anunta un nou duel intre presedintie si liderii republicani din Congres. Presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, unul dintre cei mai influenti republicani din Congres, a declarat saptamana trecuta ca Partidul Republican nu va accepta cresteri de taxe si a cerut comisiei de reducere a deficitului sa se concentreze pe restrangerea programelor sociale, precum asigurarea de sanatate oferita batranilor.

Barack Obama va ameninta cu dreptul de veto al presedintelui orice propunere de scadere a deficitului care ar reduce programul Medicare fara sa creasca taxele platite de bogati, au afirmat sursele citate, apropiate administratiei, citate de Bloomberg.

Presedintele va include printre propunerile sale si reducerea ajutoarelor oferite prin Medicare, insa planul este conditionat de cresterea taxelor, au adaugat persoanele citate.

Astfel, Obama va propune scaderea bugetului Medicare cu 248 miliarde de dolari, suma care include reducerea platilor acordate furnizorilor de servicii de sanatate. Totodata, programul Medicaid de servicii medicale pentru saraci va fi redus cu 72 miliarde de dolari, au continuat oficialii.

Presedintele nu va aduce in discutie modificari la sistemul de securitate sociala, care au fost incluse insa in negocierile anterioare cu republicanii pentru reducerea deficitului, care s-au incheiat in vara fara un acord.

Obama intentioneaza de asemenea sa adopte sugestia miliardarului Warren Buffett de a taxa suplimentar "mega-bogatii" din SUA.

Potrivit unui oficial al administratiei, Casa Alba va incerca sa impuna persoanelor cu venituri mai mari de un milion de dolari pe an sa plateasca taxe similare cu cele aplicate clasei de mijloc.

Citeste si:

Femeile din Romania, platite mai putin decat barbatii pentru joburi similare. Afla cu cat

Honda accelereaza puternic. Infiinteaza prima fabrica a brandului in Rusia