"Politica monetara la noi este foarte restrictionata pentru ca avem grad mare de euroizare, iar daca fixezi perspectiva de aderare asa de apropiata n-ai cum sa lupti cu euroizarea. Pentru ca oricine va spune de ce nu am continua sa dam credite in euro, oricum sunt mai ieftine. Exista si o problema de consistenta logica. Va fi foarte greu pentru BNR sa lupte cu euroizarea", a spus Daianu, la o dezbatere privind economia romaneasca organizata de Comisia Europeana.

Daianu considera ca Romania functioneaza in prezent ca un consiliu monetar, adica banca centrala mentine cursul de schimb intr-un interval stramt de variatie, scrie Mediafax.

"Mai mult functionam ca un consiliul monetar si se va adauga si pactul de fiscalitate ca o noua restrictie. Trebuie sa reflectam mai mult asupra acestor chestiuni", a spus Daianu.

Fostul ministru al Finantelor a criticat in termeni duri modul de utilizare a banilor publici, aratand ca Romanian a cheltuit pe investitii mai mult decat Polonia sau Cehia, ca procent din PIB, cu o medie de peste 5% anual, dar rezultatele par sa indice o alocare de numai 1-2%.

"La noi se risipeste, chiar se fura, se sifoneaza banul, ca si cum s-ar duce in risipa, nu se vede (...) Noi nu pentru ca nu am absorbit fonduri europene nu avem infrastructura ci pentru ca ne-am batut joc de fondurile publice", a adaugat Daniel Daianu.

Analistul economic arata insa ca in ciuda pericolelor potentiale privind efecete negative din absorbtie, Romania este "condamnata" sa atraga fonduri UE, intrucat lipseste chiar infrastructura de baza, ceea ce face ca proiectele sa aiba o eficienta prin sine.

"Ca trebuie sa fim atenti sa nu repetam experienta Italiei si Portugaliei, sunt de acord, dar sa nu acreditam ideea ca nu ar trebui sa utilizam fonduri europene", a continuat economistul.

Cand vine vorba de privatizare, Daianu uita de ineficienta statului si de "sifonarea banilor" si pledeaza pentru prudenta si protejarea resurselor naturale, inclusiv a agriculturii, domeniu in care crede ca statul ar trebui sa se implice in dezvoltarea infrastructurii.

"E bine sa privatizezi cand poti sa imbunatatesti managementul. (...) Romania nu va trebui sa-si instraineze resursele naturale, trebuie sa ai redevente inalte. Romania nu-si mai permite sa trateze cu usurinta asa ceva. Statul roman trebuie sa ramana cu asii in mana", a adaugat Daianu.

Un discurs de completare a avut si presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru, care a punctat ca in Romania s-a dorit privatizare doar pentru companiile unde era nevoie de restructurare.

"Vrem sa vindem pentru ca vrem sa rezlve altul problema noastra. Avem experienta ca excesul ce privatizare duce la probleme de securitate nationala, citez aici sistemul bancar", a adaugat Pogonaru.

Majoritatea vorbitorilor invitati in cadrul dezbaterii organizate de Comisia Europeana au avut discursuri de stanga.