"Bancile au trecut de la trage complet volanul spre stanga, adica de la lupta pentru cota de piata la credite, la complet volan dreapta, adica la restrangerea creditarii si majorarea dobanzilor la credite si la depozite. Acest soc a destabilizat economia la inceputul anului 2009", a spus Dan Sucu.

Dan Sucu este de parere ca in toamna anului 2008 cand au aparut primele semnale legate de o criza mondiala, bancile aveau mult mai multe informatii decat oamenii de afaceri si in general restul mediului de business. Atunci acestea au decis sa schimbe complet strategia si de la castigarea cotei de piata prin credite au trecut la atragerea de depozite, oprirea creditarii si majorarea dobanzilor la credite.

"In perioada 2006-2008 bancile au cautat cota de piata, astfel ca s-a ajuns la un raport intre credite si depozite de 3 la 1. Cei de aici (managementul bancilor - n.red.) executa ceea ce li se traseaza de catre bancile -mama. La un moment dat au primit un nou target: trageti complet volanul spre stanga, adica nu faceti altceva decat sa luati cea mai mare parte din cota de piata, la costuri mult mai ridicate. Numai ca in momentul in care se trage puternic de volan dinspre stanga spre dreapta se da peste cap masina", este de parere proprietarul Mobexpert.

Citeste interviul complet in Ziarul Financiar