Liderii europeni au cazut de acord cu stergerea a 50% din datoriile Greciei. Dupa aceasta miscare, ochii investitorilor s-au indreptat spre Italia, aceasta din urma fiind perceputa ca urmatorul stat care se confrunta cu grave probleme economice. In fond insa, o singura tara conteaza acum in procent de 100%, si anume Franta, scrie revista americana Time. Atat supravietuirea monedei unice, cat si intregul sistem economic european depind in mare masura de statul francez.

Desi pare ca s-a gasit o solutie pentru datoriile imense ale Greciei (peste 340 de miliarde de euro), sistemul economic din Europa se balanseaza tot mai mult pe marginea prapastiei. Italia este vizata ca fiind a doua natiune slabita excesiv de criza datoriilor din zona euro. Intregul proces al dificultatilor economiilor europene depinde insa de puterea financiara a tarilor de plati pentru bailout, subliniaza Time.

Se contureaza tot mai mult imaginea potrivit careia Europa se imparte in doua blocuri economice cu destine diferite. Din unul face parte Germania si cateva tari mici cu economii similare, precum Olanda, Austria si Finlanda, iar din celalalt Grecia, Spania si Italia si alte state ce se confrunta cu datorii uriase.

Tarile sanatoase din punct de vedere financiare gasesc tot mai putine motive de a plati pentru bailout-uri. Cele mai multe dintre ele se opun subventionarii statelor sarace din zona euro. Mai mult, atat poporul german, cat si cel austriac, olandez si finlandez se arata destul de sceptice cu privire la viitorul monedei europene. Ceea ce le tine inca unite este perceptia conform careia trebuie sa existe o circumscriptie europeana pentru o moneda comuna. Iar aceasta circumscriptie electorala este construita in jurul parteneriatului intre Franta si Germania, pe baza caruia intreaga Uniune Europeana a fost fondata.

Curand insa, problemele Frante vor incepe sa absoarba toate resursele economice ale statului condus de Nicolas Sarkozy. In timp ce bancile europene sunt expuse la pierderile potentiale ale Greciei si posibil datoriilor Italiei, bancile franceze sunt printre cele mai vulnerabile. Titlurile Societe Generale, BNP Paribas si Credit Agricol s-au devalorizat cu aproape 50% in luna martie a acestui an.

Totodata, ratingul de tara al Frantei (“AAA”)  a fost pus sub incertitudine in ultimele luni. In urma cu doua saptamani, agentia Moody`s i-a avertizat pe liderii francezi de o posibila retrogradare a ratingului de tara. Insusi Sarkozy a declarat atunci ca va face tot ceea ce-i sta in puteri pentru a evita acest lucru.

Daca Franta ar inceta sa mai faca parte din tarile care-si permit sa plateasca pentru pentru bailout-uri, tarile bogate nu vor simti lipsa contributiei statului francez doar din punct de vedere financiar, ci si psihologic.

Fara axa Franta – Germania, ar ramane un mic grup( alcatuit din tarile nordice din Europa)  care s-ar descurca separandu-se de restul tarilor de pe continent. Cativa lideri politici si de business din statele nordice s-au gandit deja la o asemenea miscare, iar dintr-un punct de vedere pur economic, astfel de succesiuni chiar au sens. Principala problema o reprezinta chiar Europa: batranul continent este mult mai mare decat calculele economice. Viziunea mai aprofundata depinde de capacitatea Frantei de a juca un rol principal in toata aceasta ecuatie.

Indiferent ce se intampla in lume, daca problemele financiare ale Frantei slabeste puterea economica a statului lui Sarkozy, hotararile decisive la nivelul intregului continent vor fi luate de catre o mana de state nordice, care se vor vedea de altfel si-n postura de a sustine natiunile prabusite. Ceea ce fireste nu va constitui un motiv de actiune pentru mult timp.

Citeste si:

FBI investigheaza cum au disparut 600 milioane de dolari dintr-o casa americana de brokeraj

Grecia joaca suicidar. Intalnire de gradul III, miercuri: Sarkozy, Merkel si liderii eleni