Textul acordului, obtinut de Die Welt, stipuleaza ca numai statele au dreptul de a actiona in justitie tarile care incalca regulile fiscale, nu si institutiile independente, precum Comisia Europeana.

Responsabilitatea actionarii in justitie ar cadea in sarcina tarii care detine presedintia rotativa a UE si statelor care au avut anterior, respectiv vor ocupa ulterior aceasta pozitie, potrivit Die Welt.

Totodata, acordul prevede diverse exceptii sau scutiri de la obligatia de a actiona in justitie un stat care nu se incadreaza in normele pactului fiscal, potrivit publicatiei germane.

Principalele chestiuni aflate pe agenda summit-ului UE care incepe joi la Bruxelles sunt semnarea pactului fiscal si finalizarea ultimelor detalii ale celui de-al doilea acord de finantare externa a Greciei.

Presedintele Traian Basescu va participa, de asemenea, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de primavara, unde discutiile sefilor de stat si de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene se vor concentra asupra masurilor de consolidare a Uniunii Economice a UE, atat in ceea ce priveste intarirea disciplinei fiscal-bugetare, cat si stimularea cresterii si a ocuparii fortei de munca.

Guvernul a aprobat semnarea de catre Romania a Tratatului de guvernanta fiscala, care impune reguli privind disciplina bugetara prin limitarea deficitului si a datoriei publice.

La sfarsitul lunii ianuarie, statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Acest acord va impune regula unui deficit maxim de 3% din PIB si a unei datorii publice de cel mult 60%, cu mecanisme automate de conformare si sanctionare.

Principalele prevederi ale Tratatului de guvernanta fiscala:

- Bugetele trebuie sa fie echilibrate sau pe excedent, prevedere care va fi considerata respectata daca deficitul structural anual nu va depasi 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB) nominal.

- Regulile vor fi introduse in sistemele legislative nationale ale statelor membre, la nivel de Constitutie sau echivalent. Reglementarile vor include un mecanism automat de corectie care se va declansa in cazul uei devieri. Fiecare stat membru va elabora propriul mecanism de corectie, in baza principiilor indicate de Comisia Europeana. Curtea Europeana de Justitie va avea jurisdictia sa verifice transpunerea acestor reglementari la nivel national.

- Statele membre aflate in procedura de deficit excesiv vor transmite Comisiei si Consiliului UE spre aprobare un program de parteneriat economic care sa detalieze reformele structurale necesare pentru a asigura o corectie durabila a deficitului excesiv. Implementarea programului si a planurilor bugetare anuale coerspunzatoare va fi monitorizata de Comisie si de Consiliu.

- Statele membre vor raporta in avans programele de emisiuni de obligatiuni.

La nivel european, reglementarile care guverneaza procedura de deficit excesiv vor fi inasprite pentru statele din zona euro.

"Imediat ce Comisia va constata ca un stat membru a depasit plafonul de 3% (din PIB - n.r.), se vor declansa consecinte automate, cu exceptia cazului in care o majoritate calificata a statelor membre din zona euro se va opune. Masurile sau sanctiunile propuse sau recomandate de Comisie vor fi adoptate, cu exceptia situatiei in care o majoritate calificata a statelor membre din zona euro se va opune", arata un comunicat al Comisiei Europene.

Citeste si:

Primul pas catre Statele Unite ale Europei: Bruxelles-ul va controla cheltuielile tarilor membre. Regulile dupa care vor functiona finantele UE VIDEO