Dintr-un spirit patriotic, presedintele Traian Basescu doreste sa creasca populatia Romaniei si a acceptat ca numarul pasapoartelor acordate lunar sa ajunga la 10.000, in acest an.

In acest mod, Uniunea Europeana, care deja manifesta reticenta fata de extindere, se extinde pe ascuns spre est, fara vreun referendum sau vreun acord de la Bruxelles, Berlin sau Paris, subliniaza Der Spiegel, notand ca moldovenii ajung "pe usa din spate" in paradisul economic european.

Potrivit publicatiei germane, dupa ce Alianta pentru Integrare Europeana a ajuns la putere in R. Moldova, Romania a accelerat "ofensiva de naturalizare" in micul stat vecin.

"Desi Romania a fost afectata grav de criza financiara, aceasta tara a acordat imprumuturi generoase statului vecin anul trecut. Gardul de sarma ghimpata de la frontiera a fost demontat si, din toamna anului trecut, moldovenii care locuiesc pe o raza de 30 de kilometri de frontiera au putut vizita Romania fara viza", explica Der Spiegel.

"Noul Guvern moldovean nu se opune avansurilor Romaniei. Dintre cei 53 de membri ai coalitiei guvernamentale, noua au pasaport romanesc, iar alti 11 au aplicat pentru obtinerea unuia. Iar in conditiile in care Mihai Ghimpu este in prezent presedintele interimar al Moldovei, in fruntea statului se afla un unionist, asa cum sunt numiti cei care pledeaza pentru reunificarea Romaniei si Moldovei", observa Der Spiegel.

Intre timp, Bruxelles-ul a devenit constient de afluxul de imigranti provenind din Republica Moldova, iar formatiunile de extrema-dreapta profita de aceasta situatie. Eurodeputatul Andreas Mölzer, membru al Partidului Libertatii din Austria (FPÖ), a cerut deja Comisiei Europene sa opreasca initiativele Romaniei in acest sens, mai precizeaza publicatia germana.