La preturile de astazi zacamantul descoperit la 3.000 de metri adancime in Marea Neagra are o valoare intre 12 si 24 de miliarde de euro in functie de cantitatea exacta de gaze. Deocamdata se sapa sonde de explorare si va mai dura pana cand vom aduce la suprafata gazele .

Teoretic Romania castiga pe doua fronturi. In primul rand Petrom si Exxon trebuie sa aduca sume importante de bani in Romania pentru tehnologie. Americanii au anuntat astazi ca vor sa investeasca in urmatorii ani 1,2 miliarde de dolari in extragerea resurselor din Marea Neagra. In al doilea rand statul castiga din redevente.

Asta inseamna un castig intre 1,6 si 3,2 miliarde de euro la bugetul de stat. Agentia resurselor minerale se gandeste sa refaca modul de calcul al redeventelor. Adica suma pe care o castiga statul din exploatarile firmelor private.

Mai multe despre zacamantul din marea nearga dar si despre evolutia pretului benzinei si motorinei puteti afla duminica, la ora 10:00, la PRO TV, la emisiunea "Dupa 20 de ani".