Cand Bulgaria si Romania au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, cele doua tari pareau sa intre intr-un domeniu al pacii, belsugului, securitatii si stabilitatii. Astazi, insa, cele mai noi state membre ale UE sunt inconjurate de dezamagire, potrivit Deutsche Welle. 

Cea mai saraca tara a UE, Bulgaria, este pe ultimul loc in ceea ce priveste veniturile, pensiile, productivitatea muncii si eficienta energetica. Sofia este criticata in continuare pentru reformele judiciare, managementul subventiilor, lupta impotriva coruptiei, crimei organizate si traficului de persoane, precum si pentru nivelul scazut al protectiei copiilor. 

De altfel, pentru a primi cele doua tari in Uniune, Bruxelles-ul a stabilit standarde clare pentru Bulgaria si Romania, care fac in continuare obiectul controalelor speciale.

Chiar si in prezent, anumiti membri ai Parlamentului European considera ca cele doua tari nu sunt pregatite pentru apartenenta la UE. 

In aceste conditii, numerosi bulgari apreciaza ca, la 1 ianuarie 2007, tara lor a devenit un membru de rangul doi al UE. Ca dovada, ei citeaza restrictiile care continua sa ii vizeze pe bulgari, dar si pe romani, pe piata muncii in numeroase state membre ale blocului comunitar. Introducerea monedei euro este de asemenea departe de a se produce.