Japonia produce aproape jumatate din componentele folosite in fabricarea calculatoarelor, televizoarelor si telefoanelor mobile. Pretul acestora a crescut dupa ce zeci de fabrici japoneze au fost inchise.

Automat discutam si despre o scumpire a electronicelor. Reducerea exporturilor japoneze afecteaza toate afectate de ceea ce se intampla acum la niponi.

"Romania putea beneficia de investitii financiare sau directe din Japonia, care probabil nu vor mai veni. Iar majorarea costurilor la energie si, posibil, la alimente ne va face mai grea iesirea din criza.", explica analistul economic Dragos Cabat.

Mari companii internationale sunt afectate atat de scumpirea componentelor, cat si de scaderea abrupta la bursa a valorii actiunilor. De exemplu, Apple a pierdut 22 de miliarde de euro in 2 zile. In schimb, yenul s-a intarit fara precedent dupa ce firmele japoneze si-au repatriat toti banii din strainatate si au cumparat moneda nationala.

Si pretul petrolului e in scadere, dupa ce cererea de titei din Japonia, al 3-lea mare consumator de petrol a scazut. Analistii estimeaza ca titeiul se va scumpi dupa repornirea industriei japoneze.

Si pretul energiei electrice va fi mai mare pentru ca multe centrale nucleare, care produc cea mai ieftina energie, au fost inchise.

Exista si pericolul cresterii asigurarilor de locuinte, inclusiv la noi. Marii asiguratori trebuie sa-si recupereze cumva pagubele pricinuite de dezastrul din Japonia.

In total firmele de asigurari au de platit in Japonia daune de circa 25 de miliarde de dolari.