Consiliul de Administratie al Postei Romane va discuta, vineri, un plan de restructurare pentru evitarea falimentului, care prevede o noua organigrama, destituirea a 100 de directori si 1.068 de salariati TESA, a declarat ministrul Comunicatiilor, Dan Nica.

"Daca acest plan de restructurare nu va fi aprobat, Posta Romana va intra in faliment, asa cum m-a informat fostul director general al companiei prin intermediul unei scrisori. Planul de reorganizare prevede o noua organigrama, destituirea si trecerea in somaj a doi din trei directori, adica in loc de 150 de directori vor ramane o treime, si disponibilizarea a 1.068 de salariati TESA, persoane angajate in ultimii ani, fara competentele necesare si cu salarii foarte mari in raport cu angajati cu 30 de ani vechime", a spus Nica, potrivit Mediafax.

El a aratat ca situatia Postei Romane este "una extrem de preocupanta", in conditiile in care operatorul national postal a inregistrat pierderi de circa 100 milioane de euro in ultimii trei ani, si nu a reusit sa-si mentina veniturile nici macar in zona serviciilor pentru care are monopol pana la finele anului.

"De asemenea, Posta are o datorie la bugetul de stat reesalonata de circa 110 milioane de lei, la care se adauga amenda Consiliului Concurentei, de peste 100 milioane de lei. Prin intermediul unei scrisori dragute, fostul director general al Postei, pe care m-am bucurat sa-l dau afara repede si sa-l las sa se intoarca la meseria lui de baza, de specialist in vanzari de chiuvete, ma anunta ca pe 13 sau aprilie Posta Romana intra in faliment", a spus Nica.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale, din care 1.200 sunt informatizate, iar mai mult de 580 dintre acestea sunt incluse intr-o retea virtuala privata (VPN).

Operatorul are circa 35.000 de salariati, din care peste 11.000 sunt factori postali. Actionarii companiei sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

TVR este in stare de faliment, cu datorii de peste 50 milioane euro si o conducere politizata

Televiziunea publica este in stare de faliment, avand datorii de peste 50 milioane euro si o conducere profund politizata si obedienta, a declarat premierul Victor Ponta, sustinand insa ca nu se va implica si nu doreste sa-i schimbe pe actualii directori cu persoane supuse fata de noua putere.

"Nu mi-am schimbat parerea despre modul in care functioneaza TVR, dar de cand ocup functia de prim-ministru nu am facut nicio declaratie publica, nicun demers public si nici nu am de gand sa fac, tocmai pentru ca impartasesc ideea ca o televiziune care s-a obisnuit sa fie obedienta cu cei de la putere nu foloseste nimanui", a spus Ponta.

El a precizat nu este interesat de schimbarea conducerii "profund politizate si obediente" a TVR cu alta conducere supusa fata de noua putere, adaugand insa ca televiziunea publica este in stare de faliment, avand datorii de peste 50 milioane euro.

"Daca gasim o solutie nu doar sa o manageriem apolitic, ci si de unde platim zecile de milioane de euro, am avea sanse foarte mari sa dam chiar anul acesta o noua fata televiziunii publice", a adaugat Ponta.

In urma cu o saptamana, seful Guvernului a afirmat de asemenea ca postul public de televiziune este profund politizat si dezinformeaza populatia, avand si un management defectuos, dar solutia nu este schimbarea unei conduceri politice cu directori numiti tot politic, ci un sistem european bazat pe criterii de management.