In sedinta de astazi a Executivului, in care a fost discutata ordonanta privind infrastructura pentru informatii spatiale in Romania, ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu (PDL), a reprosat faptul ca initiatorul actului normativ, ministrul Mediului, Laszlo Borbely (UDMR), nici macar nu l-a consultat pentru a aviza la randul sau ordonanta, in calitate de coordonator al statergiei nationale de comunicatii.

Dupa cateva replici in contradictoriu intre cei doi ministri, premierul Emil Boc a intervenit, spunandu-le ca are puterea de a le inchide microfoanele, ceea ce a si facut in final.

Ulterior, Guvernul a decis ca reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor si ai Ministerului Culturii sa faca parte din Consiliul care va reglementa modalitatea de infiintare in Romania a unei infrastructuri pentru informatii spatiale, la initiativa Comisiei Europene.

Comisia Europeana a cerut statelor membre sa stabileasca reglementarile privind infrastructura pentru informatii spatiale, astfel incat institutiile si populatia sa beneficieze de acces imbunatatit la aceste informatii. Comisia a avertizat ca va declansa procedura de infringement in cazul tarilor care nu reglementeaza acest sistem.