Organizatia Natiunilor Unite a declarat astazi (miercuri) ca in doua regiuni din Somalia exista foamete: in sudul Bakool si in Lower Shabelle, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) din Somalia.

"Daca nu actionam acum, foametea se va extinde in toate cele opt regiuni din sudul Somaliei, in urmatoarele doua luni, din cauza recoltelor slabe si aparitiei bolilor infectioase", a avertizat Mark Bowden, coordonator umanitar al ONU pentru Somalia.

Care sunt problemele

Pretul cerealelor este de doua sau trei ori mai mare decat in 2010 si continua sa creasca. Iar 30% din familii traiesc deja la limita subzistentei si nu reusesc sa-si asigure mancarea pe a doua zi, potrivit Organizatiei regionale pentru Siguranta alimentara.

OCHA apreciaza ca aproximativ jumatate din populatia somaleza, adica 3,7 milioane de persoane, dintre care 2,8 milioane traiesc in sud, se afla, de-acum, intr-o situatie de criza.

Ce riscuri planeaza asupra lumii

Peste zece milioane de persoane sunt afectate, in regiunea Cornului Africii, de seceta, care, potrivit ONU, ar putea fi cea mai grava din ultimele decenii.

Djibouti, Etiopia, Kenya si Uganda sunt, de asemenea, afectate. Americanii au indemnat Eritreea sa anunte in ce masura este afectata de aceasta catastrofa climatica. Dar, in Somalia, situatia este si mai grava, din cauza conflictelor armate permanente. Iar somalezii fug din tara lor, cu miile, catre Eritreea si Kenya, vecime.

Chiar liderii lumii au avertizat inca din ianuarie ca urmatorul razboi mondial ar putea porni de la...foamete. La doi ani dupa ce precedenta a fost marcata de importante convulsii sociale, liderii lumii au luat in serios amenintarea amplificarii si recurentei acestor crize pe fondul cresterii populatiei planetei in cadrul Forumului de la Davos.

In 2008, cresterea preturilor la alimente a dus la proteste de strada. In Egipt, de exemplu, mii se oameni au format cozi imense in fata brutariile si au ajuns chiar la lupte de strada pentru o franzela de paine.

In ceea ce priveste situatia actuala, Romania nu sta bine la acest capitol. Si asta pentru ca se situeaza pe locul al 12-lea in lume si pe primul in Europa in topul tarilor cele mai expuse la foamete. In replica, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, spunea, in ianuarie, ca nu se pune problema si ca Romania poate hrani 80 de milioane de persoane. Cele mai predisupuse produse alimentare la scumpiri sunt cele la care realizam cele mai mari importuri: carne de porc, legume si fructe.

In plus, tot mai multe voci spun ca fermierii renunta la recoltele de grau sau porumb in favoarea celor de plante tehnice din care se extrage biomasa. Urmarea: au crescut preturile la cerealele cu care sunt hranite animalele, lucru ce a declansat o reactie in lant - iar preturile alimentelor la raft practic au explodat.

Nici conditiile climatice nu au fost de ajutor. Din cauza incendiilor din Rusia, din 2010, dar si a interdictiei de export de aici si din Ucraina, pretul graului s-a dublat in ultimul an, lucru ce a dus 44 de milioane de persoane in pragul saraciei, scriu cei de la Bloomberg. Doar anul acesta, populatia va cheltui circa 1,29 de trilioane de dolari pe mancare din import, cu 21% mai mult decat in 2010.

Parintii isi ingroapa copiii

In urma cu o saptamana, a aparut povestea tragica a unei femei din Somalia care si-a pierdut fiica de trei ani pentru ca nu a avut cu ce sa o hraneasca. Femeia de 28 de ani este resemnata. In prezent, Mawa, impreuna cu alte 400.000 de suflete, se afla intr-o tabara de refugiati din Dagahaley, unde oamenii isi asteapta sfarsitul... sau doar o farfurie cu mancare.

Citeste si

"Profetul" Soros intentioneaza sa cumpere o tara. Ce stat il intereseaza pe economist si de ce

Proprietarul Paralela 45 vrea sa vanda pana la 80% din companie. La cat isi evalueaza agentia