Economia "de teflon" a Germaniei a evitat pana in prezent situatia statelor vecine din Europa, sustinuta de exporturile puternice catre alte regiuni ale lumii si de cererea interna solida.

Perspectivele s-au inrautatit insa odata cu escaladarea crizei din zona euro si discutarea in mod deschis a posibilitatii ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara. 

"Companiile germane s-au trezit la realitate: insule ale fericirii pot exista, dar insule economice in zona euro nu prea. In ultimele cateva luni parea ca indicele Ifo indica asteptari de crestere prea pozitive. Datele Ifo de astazi (joi, n.r.) au corectat aceasta imagine dintr-o data", a afirmat Carsten Brzeski, analist la birourile ING din Bruxelles. 

Indicatorul Ifo, calculat pe baza unui sondaj la care participa circa 7.000 de companii, a scazut de la 109,9 puncte in aprilie la 106,9 puncte in mai. Scaderea a depasit cu mult si cele mai pesimiste estimari, fiind primul declin incepand din octombrie si cel mai puternic din august.  Datele anuntate de Ifo au impins euro la 1,2515 dolari, minimul a 22 de luni.